fbpx

Καλύτερες πρακτικές ασφάλειας web hosting

Καλύτερες πρακτικές ασφάλειας web hosting

Καλύτερες πρακτικές ασφάλειας web hosting

 

Υπάρχει ασφάλεια στο web hosting; Ενώ το Διαδίκτυο έχει πολλά πλεονεκτήματα, ένα μειονέκτημα είναι ότι όσο περισσότερο δραστηριοποιούμαστε διαδικτυακά, τόσο πιο ευάλωτες είναι οι πληροφορίες μας σε κακούς παράγοντες που θέλουν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα μας μέσω κακόβουλων επιθέσεων και απατών. Τα τελευταία χρόνια, δισεκατομμύρια άτομα είχαν παραβιαστεί πληροφορίες μέσω επιθέσεων σε εταιρείες υψηλού προφίλ όπως η Yahoo, η Equifax και η Uber.

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων μπορεί να πιστεύουν ότι λόγω της πιο χαμηλού προφίλ χαρακτήρα των επιχείρησής τους, οι ιστότοποί τους δεν είναι ελκυστικοί στόχοι για εγκληματίες του κυβερνοχώρου και χάκερ, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

Χρειάζεστε Web Hosting;

 

Εάν ξεκινάτε έναν νέο ιστότοπο ή απλώς αναζητάτε έναν νέο οικοδεσπότη web hosting, ρίξτε μια ματιά στα πακέτα φιλοξενίας της MyIP.gr.

Σύμφωνα με μια έκθεση για το 2021, οι μικρές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 43% των θυμάτων παραβίασης δεδομένων.

Είναι σημαντικό οι μικρές επιχειρήσεις να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την ασφάλεια του ιστότοπού τους, καθώς οι παραβιάσεις δεδομένων μπορεί να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες συνέπειες.

Οι κακόβουλες επιθέσεις μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ή μόνιμη απενεργοποίηση του ιστότοπού σας, να κοστίσουν στην επιχείρησή σας χιλιάδες ευρώ και να διαβρώσουν την εμπιστοσύνη των πελατών, εάν τα προσωπικά τους στοιχεία εκτεθούν μέσω του ιστότοπού σας.

Η επιλογή ενός παρόχου web hosting που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια του ιστότοπού σας είναι το κλειδί για την προστασία της επιχείρησής σας, του ιστότοπού σας και των πελατών σας.

Παρακάτω, περιγράφουμε τις καλύτερες πρακτικές ασφαλείας web hosting που πρέπει να αναζητήσετε όταν επιλέγετε έναν πάροχο για τον ιστότοπό σας, καθώς και ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατέψετε τον ιστότοπό σας.

Τι είναι η Ασφαλής Φιλοξενία;

 

Η ασφάλεια είναι μια σημαντική ανησυχία όταν εξετάζετε ένα πρόγραμμα web hosting. Αλλά δεν υπάρχει κανένα χαρακτηριστικό που να κάνει μια πλατφόρμα φιλοξενίας πιο ασφαλή από οποιαδήποτε άλλη.

Αντίθετα, ένας αστερισμός μεμονωμένων παραγόντων συμβάλλει στη συνολική ασφάλεια του web hosting.

Οι περισσότερες εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων συμμετέχουν σε τουλάχιστον μερικές από τις τυπικές πρακτικές ασφάλειας, αλλά αυτό δεν σας λέει πόσο ασφαλείς είναι σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές.

Είναι σημαντικό να εξετάσετε μια σειρά από διαφορετικά μέτρα ασφαλείας που ενδέχεται να λάβετε εσείς και η εταιρεία web hosting για να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ασφαλή.

Ποιες δυνατότητες ασφαλείας web hosting πρέπει να προσφέρει ένας πάροχος;

 

Ασφάλεια υλικού

 

Όταν αγοράζετε υπηρεσίες web hosting, το κύριο πράγμα που λαμβάνετε είναι ο χώρος διακομιστή για να φιλοξενήσει τα αρχεία που απαρτίζουν τον ιστότοπό σας. Η διασφάλιση ότι οι φυσικοί διακομιστές προστατεύονται από απειλές είναι το πρώτο βήμα για να αισθάνεστε σίγουροι ότι τα δεδομένα που αποθηκεύονται σε αυτούς τους διακομιστές είναι ασφαλή.

Τα κέντρα δεδομένων στα οποία βρίσκονται φυσικά οι διακομιστές θα πρέπει να είναι ασφαλή, με πρόσβαση να παρέχεται μόνο στο προσωπικό της εταιρείας web hosting που είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση και τη συντήρηση του υλικού.

Οι βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνουν ελεγχόμενα σημεία πρόσβασης, κάμερες ασφαλείας, ανιχνευτές κίνησης και ασφαλείς βάσεις ντουλαπιών που εμποδίζουν τους κακούς ηθοποιούς να διακινδυνεύσουν σωματικά τους διακομιστές.

Τα δωμάτια διακομιστών είναι επίσης ευάλωτα σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως διακοπές ρεύματος, πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα. Για να μετριαστούν αυτά τα προβλήματα, οι αίθουσες διακομιστών θα πρέπει να είναι αδιάβροχες και πυρίμαχες, εξοπλισμένες με εφεδρικές γεννήτριες και τα ράφια υλικού θα πρέπει να είναι βιδωμένα στο πάτωμα, στις οροφές ή στους τοίχους.

Οι εταιρείες που έχουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σε τοποθεσίες εκτός τοποθεσίας προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας. Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πού βρίσκονται τα κέντρα δεδομένων μιας εταιρείας και να προσπαθήσετε να αποφύγετε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, τυφώνες και ανεμοστρόβιλοι.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

 • Πού βρίσκονται οι διακομιστές;
 • Ποια μέτρα ασφαλείας έχουν λάβει για την προστασία των φυσικών διακομιστών;
 • Πώς προστατεύονται οι διακομιστές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος ή φυσικών καταστροφών;

Παρακολούθηση δικτύου

 

Η συνεπής παρακολούθηση απειλών είναι ζωτικής σημασίας για τον γρήγορο εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων, προτού εξελιχθούν σε πιο σοβαρές επιθέσεις και παραβιάσεις.

Εάν συνάπτετε σύμβαση με μια εταιρεία web hosting για τη διαχείριση του διακομιστή σας, πιστεύετε ότι κάποιος παρακολουθεί το φυσικό υλικό, καθώς και την επισκεψιμότητα του ιστότοπου, για να αποτρέψει επιθέσεις.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

Ασφαλής πρόσβαση

 

Ακριβώς όπως οι οικοδεσπότες Ιστού θα πρέπει να περιορίζουν ποιος έχει φυσική πρόσβαση στους διακομιστές, θα πρέπει επίσης να περιορίσει ποιος αποκτά εικονική πρόσβαση. Η απροσεξία σχετικά με το ποιος μπορεί να συνδεθεί σε έναν διακομιστή και ποιες πληροφορίες μπορεί να δει μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε παραβιάσεις δεδομένων.

Οι πάροχοι web hosting θα πρέπει να χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο δικτύου Secure Socket Shell (SSH) ή ένα αντίστοιχο για πρόσβαση σύνδεσης. Το SSH χρησιμοποιεί ισχυρό έλεγχο ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης, έλεγχο ταυτότητας με δημόσιο κλειδί και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες δεδομένων για να διευκολύνει τη διαχείριση συστημάτων και εφαρμογών από απόσταση και με ασφάλεια. Πολλοί πάροχοι web hosting θα δηλώσουν ξεκάθαρα εάν επιτρέπουν την πρόσβαση SSH.

Η κρυπτογράφηση Secure Sockets Layer (SSL) διασφαλίζει ότι αν κάποιος προσπαθήσει να υποκλέψει δεδομένα καθώς μεταδίδονται στον ιστό, θα δει μόνο αλλοιωμένους, ακατανόητους χαρακτήρες. Η κρυπτογράφηση SSL είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας του ιστότοπου, ειδικά για ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου, που πολλοί πάροχοι web hosting περιλαμβάνουν πλέον ένα δωρεάν πιστοποιητικό SSL στα πακέτα φιλοξενίας τους.

Εάν όχι, μπορείτε (και πρέπει) να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό SSL ξεχωριστά. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην προστασία της επιχείρησής σας και των πελατών σας, αλλά οι μηχανές αναζήτησης χαρακτηρίζουν ολοένα και περισσότερο ιστότοπους χωρίς πιστοποιητικά SSL ως «ανασφαλείς», κάτι που θα μπορούσε να απομακρύνει τους επισκέπτες.

Τα τείχη προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF) παρέχουν πρόσθετη προστασία για εφαρμογές Ιστού φιλτράροντας και παρακολουθώντας την κυκλοφορία HTTP και προστατεύοντας τις εφαρμογές Ιστού από επιθέσεις. Αναζητήστε παρόχους υπηρεσιών web hosting που προσφέρουν WAF σε επίπεδο κεντρικού υπολογιστή ή σε επίπεδο cloud.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

 • Χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο δικτύου SSH ή κάποιο αντίστοιχο;
 • Περιλαμβάνεται πιστοποιητικό SSL;
 • Προσφέρουν WAF σε επίπεδο κεντρικού υπολογιστή ή σε επίπεδο cloud;

Backups

 

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι σημαντικά γιατί, σε περίπτωση που ο ιστότοπός σας καταρρεύσει ή παραβιαστεί, δεν θέλετε να χάσετε όλα τα δεδομένα σας και πρέπει να δημιουργήσετε ξανά τον ιστότοπό σας από την αρχή.

Υπάρχουν δύο τύποι αντιγράφων ασφαλείας που πρέπει να παρέχουν οι οικοδεσπότες Ιστού. Πρώτον, θα πρέπει να υπάρχει φυσικό αντίγραφο ασφαλείας σε έναν διακομιστή σε άλλη τοποθεσία, σε περίπτωση που παραβιαστεί μια τοποθεσία διακομιστή. Θέλετε επίσης ένα ψηφιακό αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας, οπότε αν κάτι πάει στραβά, μπορείτε να επαναφέρετε μια προηγούμενη έκδοση του ιστότοπού σας.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

 • Περιλαμβάνονται αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας στο πρόγραμμα φιλοξενίας σας;
 • Εάν ναι, πόσο συχνά συμβαίνουν τα αντίγραφα ασφαλείας;
 • Πόσο καιρό διατηρούνται τα αντίγραφα ασφαλείας ή πόσες εκδόσεις του ιστότοπού σας μπορείτε να αποθηκεύσετε;

Πρόληψη DDOS και υποστήριξη CDN

 

Οι επιθέσεις Distributed Denial-of-Service (DDoS) είναι, δυστυχώς, ένα κοινό εργαλείο στο οπλοστάσιο των χάκερ. Σε μια επίθεση DDoS, οι κακοί ηθοποιοί πλημμυρίζουν έναν ιστότοπο με τόση επισκεψιμότητα που κατακλύζεται και γίνεται απρόσιτος στους νόμιμους χρήστες, στερώντας τους έτσι την υπηρεσία.

Δεδομένου ότι οι επιθέσεις DDoS μπορεί να είναι δύσκολο να επιλυθούν, η αποτροπή τους πριν συμβούν είναι το κλειδί. Οι περισσότεροι πάροχοι web hosting το κάνουν αυτό χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως το Δίκτυο Διανομής Περιεχομένου (CDN), το οποίο είναι μια γεωγραφικά κατανεμημένη ομάδα διακομιστών όπου αποθηκεύεται προσωρινά αποθηκευμένο περιεχόμενο, ώστε να μπορεί να παραδοθεί γρήγορα στους επισκέπτες του ιστότοπού σας.

Η χρήση αυτού του τύπου προσωρινής αποθήκευσης συμβάλλει στη μείωση του εύρους ζώνης φιλοξενίας και καθιστά πιο δύσκολο για τους εισβολείς να διακόψουν την υπηρεσία με επιθέσεις DDoS.

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα CDN και οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών web hosting περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες τους στα πακέτα φιλοξενίας τους για να βοηθήσουν στην προστασία των πελατών τους από επιθέσεις DDoS. Ωστόσο, εάν ο οικοδεσπότης Ιστού που επιλέξατε δεν περιλαμβάνει υποστήριξη CDN, είναι δυνατό (και συνιστάται) να τον προσθέσετε στον ιστότοπό σας ξεχωριστά.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

 • Περιλαμβάνουν υποστήριξη CDN;
 • Ποια μέτρα πρόληψης DDoS διαθέτουν;
 • Ενημερώνονται οι πελάτες για επιθέσεις DDoS;
 • Τι μέτρα μετριασμού και αποκατάστασης λαμβάνουν κατά τη διάρκεια και μετά από μια επίθεση DDoS;

Ανίχνευση και αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού

 

Ίσως μια από τις πιο γνωστές απειλές για την ασφάλεια του ιστότοπου, το κακόβουλο λογισμικό είναι οποιοσδήποτε τύπος επιβλαβούς λογισμικού, προγράμματος ή κώδικα που χρησιμοποιούν οι εισβολείς για να εισβάλουν στη συσκευή σας και να κλέψουν, να καταστρέψουν ή να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα σας ή να κατασκοπεύσουν τη δραστηριότητά σας στο διαδίκτυο.

Η προστασία από κακόβουλο λογισμικό είναι κρίσιμη. Όχι μόνο το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να προκαλέσει αμετάκλητη ζημιά στον ιστότοπό σας, κλέβοντας πληροφορίες από την επιχείρησή σας, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών δεδομένων πελατών, μπορείτε να μεταδώσετε ακούσια έναν ιό ή κακόβουλο λογισμικό στους πελάτες σας, καταστρέφοντας πολύτιμη εμπιστοσύνη και αφοσίωση.

Ρωτήστε τον πάροχο web hosting:

 

 • Προσφέρουν αυτοματοποιημένη σάρωση κακόβουλου λογισμικού και προστασίας από ιούς;
 • Ποιες διαδικασίες διαθέτουν για την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού και ιών;

Είναι ορισμένοι τύποι φιλοξενίας πιο ασφαλείς από άλλους;

 

Όταν αναζητάτε το τέλειο ασφαλές περιβάλλον web hosting, αναμφίβολα έχετε συναντήσει μια ποικιλία διαφορετικών επιλογών: αποκλειστική, διαχειριζόμενη φιλοξενία, VPS, κοινόχρηστη φιλοξενία, φιλοξενία WordPress και φιλοξενία eshop. Το περιβάλλον web hosting που θα επιλέξετε θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη συνολική σας ασφάλεια.

 

Δείτε περισσότερα από τη MyIP:

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο