7 tips για την ασφάλεια ενός site το 2024

Τα κενά ασφάλειας του web hosting μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις προσωπικές πληροφορίες των επισκεπτών και του κατόχου ενός site. Δείτε 7 tips για την ασφάλεια ενός site το 2024. Οι κυβερνοεπιθέσεις που εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια εσόδων από τους κατόχους ιστότοπων παραποιώντας ή διαγράφοντας τις πληροφορίες του site τους.

Ο ακριβής κίνδυνος για το site σας εξαρτάται από το είδος του προγράμματος web hosting που έχετε, αλλά η MyIP μπορεί να σας προσφέρει μια σειρά εργαλείων κυβερνοασφάλειας που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το site σας ασφαλή.

1. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι στο site τους και στο email τους είναι να ορίζουν εύκολα μαντέψιμους κωδικούς πρόσβασης. Τα ονόματα σε συνδυασμό με την ημερομηνία γέννησης ή μια απλή ακολουθία αριθμών και ένα θαυμαστικό είναι προσκλήσεις για χάκερ στη βάση δεδομένων σας.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, συμπεριλαμβάνοντας έναν συνδυασμό αριθμητικών χαρακτήρων και γραμμάτων αλφαβήτου—κεφαλαία και πεζά—και ειδικούς χαρακτήρες.

Τα περισσότερα προγράμματα περιήγησης μπορούν να προτείνουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και οι δωρεάν διαχειριστές κωδικών πρόσβασης μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται κωδικούς πρόσβασης σε διάφορες συσκευές.

Επιπλέον, η ασφάλεια του site ενισχύεται με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) που λειτουργεί με δύο είδη δομών για να αποκλείει κακόβουλες προσπάθειες εισβολής δεσμεύοντας τον κωδικό πρόσβασής σας σε ένα δεύτερο επίπεδο ασφαλείας – κώδικα κειμένου, αναγνώριση προσώπου, σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή σάρωση αμφιβληστροειδούς κ.λπ.

2. Ενημερώνετε τακτικά το site σας

Η τακτική ενημέρωση του site σας παρέχει καλύτερη ασφάλεια, βελτιώνει την εμπειρία των επισκεπτών προσθέτοντας νέες δυνατότητες και λειτουργίες, βελτιστοποιεί την ταχύτητα και διατηρεί τον site συμβατό με τα πιο πρόσφατα εργαλεία και τεχνολογία.

Πολλές επιθέσεις ασφαλείας προκύπτουν από τα Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS) και τίποτα δεν θέτει σε κίνδυνο τονsite σας όσο απαρχαιωμένο λογισμικό και πρόσθετα. Επομένως, είναι σημαντικό το site σας, όλο το λογισμικό και οι ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας να ενημερωθούν.

Για να βεβαιωθείτε ότι θα σας ζητηθεί, μπορείτε να ρυθμίσετε ειδοποιήσεις από προμηθευτές λογισμικού όπως το WordPress ή η Microsoft για νέες δυνατότητες βελτίωσης ασφάλειας. Η ιδέα πίσω από αυτά είναι να αντιμετωπιστούν τα κενά μεταξύ των απειλών και της διαχείρισής τους, κάνοντας τα πάντα στο χρονοδιάγραμμα.

Πώς να ενημερώσετε το WordPress

Ο απλούστερος τρόπος ενημέρωσης του WordPress είναι κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο στο banner της νέας έκδοσης. Εάν δεν είναι διαθέσιμο, μεταβείτε στον πίνακα ελέγχου, κάντε κλικ στην οθόνη ενημερώσεων και στη σελίδα ενημέρωσης του WordPress και κάντε κλικ στο κουμπί Ενημέρωση τώρα για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Όταν στοχεύουν ένα site WordPress, οι χάκερ στοχεύουν τρωτά σημεία σε προσθήκες τρίτου μέρους και ξεπερασμένες εκδόσεις WP, θέματα και μια κακώς συντηρημένη σελίδα. Ενώ οι προσθήκες τρίτων προκαλούν τις περισσότερες παραβιάσεις ασφαλείας, τα παλιά θέματα και οι εκδόσεις WP μπορούν να παρέχουν πρόσβαση σε αρχεία προέλευσης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν αρκετά θέματα τρίτων που δεν ακολουθούν τα πρότυπα κώδικα του WordPress. Επομένως, το να βασίζεσαι στο γεγονός ότι τα ξεπερασμένα θέματα δεν είναι συμβατά με τις πρόσφατες εκδόσεις του WordPress μπορεί να είναι ανεπαρκές και η σωστή έρευνα σε θέματα τρίτων είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, οι πιο πρόσφατες εκδόσεις WP καλύπτουν πρόσφατα κενά ασφαλείας και επομένως είναι κρίσιμες.

Επίσης, η σελίδα σύνδεσης WP backend μπορεί να βρεθεί εύκολα στον ιστό. Επομένως, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, για να διασφαλίσετε ότι ένας χάκερ δεν μπορεί να εισέλθει μέσω εύκολο, διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασης πολύπλοκους και ποικίλους.

3. Χρησιμοποιήστε λογισμικό κατά του κακόβουλου λογισμικού

Ο εντοπισμός απειλών πριν από την πρόκληση ζημιάς απαιτεί τακτικές σαρώσεις υπολογιστή. Για site που δεν πραγματοποιούν δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου, υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση για την αγορά, επιλέγοντας εταιρείες φιλοξενίας που παρέχουν υπηρεσίες σάρωσης κακόβουλου λογισμικού και ιών στο πακέτο τους.

4. Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του site σας

Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την προστασία σας από απόπειρες εισβολής. Εάν έχετε αντίγραφο ασφαλείας, η επαναφορά είναι μια απλή διαδικασία, αλλά χωρίς αυτήν, χάνετε όλες τις ρυθμίσεις και τα δεδομένα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του περιεχομένου πολυμέσων, των βασικών αρχείων και των βάσεων δεδομένων του site σας.

Μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας χειροκίνητα ή μέσω εργαλείων Διαδικτύου. Εάν έχετε έναν μικρό site, μπορείτε επίσης να βασιστείτε στον πάροχο web hosting, ο οποίος σας επιτρέπει να προγραμματίζετε και να αυτοματοποιείτε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, άλλοτε δωρεάν και άλλοτε με μικρή χρέωση.

5. Χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας web εφαρμογών

Είναι το φίλτρο που χρειάζεστε για να απαλλαγείτε από την κακόβουλη επισκεψιμότητα HTTP που κινείται προς τις εφαρμογές σας. Αποτρέπει επίσης τη διαφυγή μη εξουσιοδοτημένων δεδομένων από την εφαρμογή, ακολουθώντας ένα σύνολο πολιτικών που καθορίζουν εάν η κυκλοφορία είναι ασφαλής. Επομένως, συνιστάται να επιλέξετε προσεκτικά το τείχος προστασίας και το πρόσθετο, με βάση τις μοναδικές σας ανάγκες.

6. Ενημερώστε τις προσθήκες ασφαλείας

Η ενημέρωση των προσθηκών ασφαλείας δεν είναι προαιρετική για όσους θέλουν ισχυρή ασφάλεια. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε λογισμικό τρίτου κατασκευαστή ή προσθήκες που έχουν ληφθεί από τον ιστό, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά για ενημερώσεις στον πίνακα ελέγχου του web hosting σας. Επίσης, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα site και τα προγράμματα προστασίας από ιούς θα πρέπει επίσης να είναι ενημερωμένα, είτε χειροκίνητα είτε μέσω της δυνατότητας αυτόματης ενημέρωσης. Οι ενημερώσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν θέμα, WP και προσθήκες.

7. Εγκαταστήστε ένα πιστοποιητικό SSL

Το Secure Socket Layer ή το πιστοποιητικό SSL δημιουργεί μια κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ ενός διακομιστή και ενός προγράμματος περιήγησης ιστού, διασφαλίζοντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ του site και των επισκεπτών του. Αυτή είναι μια αδιαμφισβήτητη ανάγκη για WordPress sites, ειδικά εάν πρόκειται για πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς διαθέτει ευαίσθητα στοιχεία πληρωμής των πελατών.

Για να το αναλύσουμε με πιο απλά λόγια – εάν έχετε ευαίσθητες πληροφορίες χρήστη ή οποιαδήποτε οικονομική πληροφορία, το πιστοποιητικό SSL είναι απαραίτητο. Είναι το Hypertext Transfer Protocol Secure ή το HTTPS που βλέπετε στην αρχή των περισσότερων διευθύνσεων URL .

Επιπλέον, εάν τοποθετήσετε το δείκτη του ποντικιού πάνω από το εικονίδιο κλειδώματος στην επάνω αριστερή γωνία της γραμμής του προγράμματος περιήγησής σας, θα δείτε το κείμενο «Η σύνδεση είναι ασφαλής», ενημερώνοντάς σας εάν το site είναι αξιόπιστο. Είναι το ελάχιστο που θα θέλατε να έχουν οι χρήστες σας όταν επισκέπτονται το site σας.

+1. Συνεργαστείτε με έναν αξιόπιστο πάροχο φιλοξενίας

Ένας καλός πάροχος φιλοξενίας όχι μόνο θα διατηρήσει το site σας ασφαλές, αλλά θα σας προσφέρει επίσης καλό χρόνο λειτουργίας, γρήγορους χρόνους φόρτωσης και εύκολη εγκατάσταση.

Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε στον πάροχο φιλοξενίας σας: παρέχουν πιστοποιητικό SSL, αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας, σάρωση κακόβουλου λογισμικού, ιδιωτικότητα και τείχη προστασίας διακομιστή. Στη MyIP μπορείτε να βρείτε όλα αυτά και άριστη εξυπηρέτηση πελατών που μας ξεχωρίζει στα μάτια των πελατών μας!