10 βήματα για να βελτιώσετε την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας

Τα τελευταία χρόνια, η ευκολία κατασκευής ιστοσελίδων έχει επεκταθεί. Χάρη στα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS), όπως το WordPress και το Joomla, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι πλέον οι webmaster. Εμπιστευτείτε την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας με πακέτα Cloud Hosting MyIP.gr.

Η ευθύνη για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας είναι πλέον στα χέρια σας, ωστόσο, πολλοί κάτοχοι δεν ξέρουν πώς να κάνουν τον ιστότοπό τους ασφαλές. Όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν έναν online επεξεργαστή πληρωμών με πιστωτική κάρτα, πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή. Οι επισκέπτες δεν θέλουν τα προσωπικά τους στοιχεία να πέσουν σε λάθος χέρια.

Είτε διευθύνετε μια μικρή επιχείρηση είτε μια μεγάλη, οι χρήστες αναμένουν μια ασφαλή διαδικτυακή εμπειρία. Μια έκθεση ασφαλείας του 2019 έδειξε ότι παρόλο που περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν ιστοσελίδες, η πλειοψηφία τους έχει ένα σημαντικό κενό γνώσης όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ενώ το 55% των ερωτηθέντων έδωσαν βαθμούς Α ή Β ως προς την ασφάλεια στο διαδίκτυο, περίπου το 70% εντόπισε εσφαλμένα πώς θα έπρεπε να είναι μια ασφαλής διεύθυνση URL για έναν ιστότοπο.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαβεβαιώσετε τον εαυτό σας, τους υπαλλήλους και τους πελάτες ότι ο ιστότοπός σας είναι ασφαλής. Η ασφάλεια της ιστοσελίδας δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι μαντείας. Λάβετε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας. Φροντίστε να κρατήσετε τα δεδομένα μακριά από αδιάκριτα μάτια.

Καμία μέθοδος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο ιστότοπός σας θα είναι για πάντα «απαλλαγμένος από χάκερ». Η χρήση προληπτικών μεθόδων θα μειώσει την ευπάθεια της ιστοσελίδας σας. Η ασφάλεια της είναι μια απλή, αλλά και περίπλοκη διαδικασία. Υπάρχουν τουλάχιστον 10 βασικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας προτού να είναι πολύ αργά.

Ακόμα και στον διαδικτυακό κόσμο, οι ιδιοκτήτες πρέπει να διατηρούν ασφαλή τα στοιχεία των πελατών. Λάβετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις και μην αφήνετε τίποτα στην τύχη του. Εάν έχετε έναν ιστότοπο, είναι πάντα καλύτερο να είστε ασφαλείς παρά να λυπάστε.

Πώς να βελτιώσετε την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας με 10 βήματα

1. Διατηρήστε ενημερωμένο το λογισμικό και τα πρόσθετα

Κάθε μέρα, υπάρχουν αμέτρητοι ιστότοποι που διακυβεύονται λόγω ξεπερασμένου λογισμικού. Οι πιθανοί χάκερ και τα bot σαρώνουν ιστότοπους για να επιτεθούν.

Οι ενημερώσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας. Εάν το λογισμικό ή οι εφαρμογές της δεν είναι ενημερωμένα, τότε δεν είναι ασφαλής.

Λάβετε σοβαρά υπόψη όλα τα αιτήματα ενημέρωσης λογισμικού και προσθηκών. Οι ενημερώσεις συχνά περιέχουν βελτιώσεις ασφαλείας και επισκευές ευπάθειας. Ελέγξτε τον ιστότοπό σας για ενημερώσεις ή προσθέστε ένα πρόσθετο ειδοποίησης ενημέρωσης. Ορισμένες πλατφόρμες επιτρέπουν αυτόματες ενημερώσεις, η οποία είναι μια άλλη επιλογή για τη διασφάλιση της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας.

Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο λιγότερο ασφαλής θα είναι ο ιστότοπός σας. Κάντε την ενημέρωση του ιστότοπού σας και των στοιχείων του ως κορυφαία προτεραιότητα.

2. Προσθέστε HTTPS και πιστοποιητικό SSL

Για να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ασφαλή, χρειάζεστε μια ασφαλή διεύθυνση URL. Εάν οι επισκέπτες του ιστότοπού σας χρειάζεται να στείλουν τις προσωπικές τους πληροφορίες, χρειάζεστε HTTPS, όχι HTTP, για την ασφάλειά τους.

Τι είναι το HTTPS;

Το HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την παροχή ασφάλειας μέσω του Διαδικτύου. Το HTTPS αποτρέπει την εμφάνιση αναχαίτισης και διακοπών κατά τη μεταφορά του περιεχομένου.

Για να δημιουργήσετε μια ασφαλή σύνδεση στο διαδίκτυο, ο ιστότοπός σας χρειάζεται επίσης πιστοποιητικό SSL. Εάν ο ιστότοπός σας ζητά από τους επισκέπτες να εγγραφούν, ή να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή, πρέπει να κρυπτογραφήσετε τη σύνδεσή σας.

Τι είναι το SSL;

Το SSL (Secure Sockets Layer) είναι ένα άλλο απαραίτητο πρωτόκολλο τοποθεσίας. Αυτό μεταφέρει τα προσωπικά στοιχεία του επισκέπτη μεταξύ του ιστότοπου και της βάσης δεδομένων σας. Το SSL κρυπτογραφεί πληροφορίες για να αποτρέψει την ανάγνωση από άλλους κατά τη μεταφορά. Απορρίπτει επίσης σε αυτούς που δεν διαθέτουν την κατάλληλη εξουσία τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα.

3. Επιλέξτε έναν έξυπνο κωδικό πρόσβασης

Καθώς υπάρχουν τόσες πολλές ιστοσελίδες, βάσεις δεδομένων και προγράμματα που χρειάζονται κωδικούς πρόσβασης, είναι δύσκολο να να τα παρακολουθείτε. Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε όλα τα μέρη, για να θυμούνται τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Αλλά αυτό είναι ένα σημαντικό λάθος ασφαλείας. Δημιουργήστε έναν μοναδικό κωδικό πρόσβασης για κάθε νέο αίτημα σύνδεσης. Επιλέξτε περίπλοκους, τυχαίους και δύσκολα να μαντέψουν κωδικούς πρόσβασης. Στη συνέχεια, αποθηκεύστε τα έξω από τον κατάλογο ιστότοπων.

Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα 14ψήφιο μείγμα γραμμάτων και αριθμών ως κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να αποθηκεύσετε τους κωδικούς πρόσβασης σε ένα αρχείο εκτός σύνδεσης, σε smartphone ή σε διαφορετικό υπολογιστή.

Το CMS σας θα ζητήσει σύνδεση και πρέπει να επιλέξετε έναν έξυπνο κωδικό πρόσβασης. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε προσωπικά στοιχεία στον κωδικό πρόσβασης σας. Μην χρησιμοποιείτε τα γενέθλιά σας ή το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας. Κάντε το εντελώς άφθαρτο.

Μετά από τρεις ή έξι μήνες, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης σας σε άλλο και, στη συνέχεια, επαναλάβετε. Οι έξυπνοι κωδικοί πρόσβασης είναι μεγάλοι και πρέπει να είναι τουλάχιστον δώδεκα χαρακτήρες, κάθε φορά. Ο κωδικός πρόσβασης σας πρέπει να είναι ένας συνδυασμός αριθμών και συμβόλων. Φροντίστε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης δύο φορές και ποτέ μην τον μοιραστείτε με άλλους. Εάν είστε ιδιοκτήτης επιχείρησης ή διαχειριστής CMS, βεβαιωθείτε ότι όλοι οι υπάλληλοι αλλάζουν συχνά τους κωδικούς πρόσβασης τους.

4. Χρησιμοποιήστε έναν ασφαλή Web Host

Σκεφτείτε το όνομα τομέα του ιστότοπού σας ως διεύθυνση οδού. Τώρα, σκεφτείτε τον οικοδεσπότη Ιστού ως το οικόπεδο του «real estate» όπου ο ιστότοπός σας υπάρχει στο διαδίκτυο. Όπως θα ερευνούσατε ένα οικόπεδο για να χτίσετε ένα σπίτι, πρέπει να εξετάσετε πιθανούς οικοδεσπότες Ιστού για να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς.

Πολλοί κεντρικοί υπολογιστές παρέχουν δυνατότητες ασφάλειας διακομιστή που προστατεύουν καλύτερα τα δεδομένα του ιστότοπου που έχετε ανεβάσει. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να ελέγξετε κατά την επιλογή ενός web host.

  • Προσφέρει ο οικοδεσπότης Ιστού ένα πρωτόκολλο ασφαλούς μεταφοράς αρχείων (SFTP); SFTP.
  • Είναι απενεργοποιημένη η χρήση FTP από άγνωστο χρήστη;
  • Χρησιμοποιεί σαρωτή Rootkit;
  • Προσφέρει υπηρεσίες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας αρχείων;
  • Πόσο καλά ενημερώνουν για τις αναβαθμίσεις ασφαλείας;

Επιλέξτε το κατάλληλο πακέτο web hosting της MyIP.gr και βεβαιωθείτε ότι διαθέτει αυτό που χρειάζεστε για να διατηρήσετε την ιστοσελίδα σας ασφαλή.

5. Καταγράψτε την πρόσβαση χρήστη και δικαιώματα διαχειριστή

Αρχικά, μπορεί να αισθάνεστε άνετα δίνοντας σε πολλούς υπαλλήλους υψηλού επιπέδου πρόσβαση στην ιστοσελίδα σας. Παρέχετε σε κάθε διαχειριστή προνόμια πιστεύοντας ότι θα χρησιμοποιήσει τη σύνδεση προσεκτικά. Αν και αυτή είναι η ιδανική κατάσταση, δεν συμβαίνει πάντα. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι δεν σκέφτονται την ασφάλεια της ιστοσελίδας κατά τη σύνδεση στο CMS. Αντ' αυτού, οι σκέψεις τους είναι στο καθήκον και να ολοκληρώσουν την εργασία που τους ανατέθηκε.

Εάν κάνουν λάθος ή παραβλέψουν ένα ζήτημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα σημαντικό ζήτημα ασφάλειας. Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε τους υπαλλήλους σας πριν τους δώσετε πρόσβαση στον ιστότοπο. Μάθετε εάν έχουν εμπειρία στη χρήση του CMS σας και εάν ξέρουν τι να αναζητήσουν για να αποφύγουν παραβίαση ασφαλείας. Εκπαιδεύστε κάθε χρήστη CMS για τη σημασία των κωδικών πρόσβασης και των ενημερώσεων λογισμικού. Πείτε τους όλους τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ασφάλειας της ιστοσελίδας.

Για να παρακολουθείτε ποιος έχει πρόσβαση στο CMS σας και τις ρυθμίσεις διαχείρισης, κάντε μια εγγραφή και ενημερώστε την συχνά. Οι εργαζόμενοι έρχονται και φεύγουν. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή ζητημάτων ασφάλειας είναι να έχετε ένα φυσικό αρχείο για το ποιος κάνει τι στην ιστοσελίδα σας.

6. Αλλάξτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις CMS

Οι πιο συχνές επιθέσεις εναντίον ιστότοπων είναι πλήρως αυτοματοποιημένες. Αυτό που βασίζονται σε πολλά bots επίθεσης είναι οι χρήστες να έχουν προεπιλεγμένες τις ρυθμίσεις CMS. Αφού επιλέξετε το CMS σας, αλλάξτε αμέσως τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σας. Οι αλλαγές συμβάλλουν στην αποφυγή εμφάνισης μεγάλου αριθμού επιθέσεων.

Οι ρυθμίσεις CMS μπορούν να περιλαμβάνουν προσαρμογή σχολίων ελέγχου, ορατότητα χρήστη και δικαιώματα. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας προεπιλεγμένης αλλαγής ρύθμισης που πρέπει να κάνετε είναι «δικαιώματα αρχείου». Μπορείτε να αλλάξετε τα δικαιώματα για να καθορίσετε ποιος μπορεί να κάνει τι σε ένα αρχείο.

Προσαρμόστε τους χρήστες και τις ρυθμίσεις αδειών τους. Μην διατηρείτε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις ως έχουν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε προβλήματα ασφάλειας ιστοσελίδας σε κάποιο σημείο.

7. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας της ιστοσελίδας σας

Μία από τις καλύτερες μεθόδους για να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ασφαλή είναι να έχετε μια καλή λύση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας. Θα πρέπει να έχετε περισσότερα από ένα. Κάθε ένα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση του ιστότοπού σας μετά από ένα μεγάλο περιστατικό ασφαλείας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βοηθήσετε στην ανάκτηση κατεστραμμένων ή χαμένων αρχείων. Διατηρήστε τις πληροφορίες του ιστότοπού σας εκτός ιστότοπου. Μην αποθηκεύετε τα αντίγραφα ασφαλείας στον ίδιο διακομιστή με τον ιστότοπό σας, καθώς είναι επίσης ευάλωτοι σε επιθέσεις.

Επιλέξτε να διατηρήσετε το αντίγραφο ασφαλείας της ιστοσελίδας σας σε οικιακό υπολογιστή ή σκληρό δίσκο. Βρείτε ένα μέρος εκτός ιστότοπου για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας και να το προστατεύσετε από αστοχίες υλικού, παραβιάσεις και ιούς. Μια άλλη επιλογή είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας στο cloud. Διευκολύνει την αποθήκευση δεδομένων και επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες από οπουδήποτε.

Εκτός από την επιλογή του τόπου δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας του ιστότοπού σας, πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο αυτοματοποίησης. Χρησιμοποιήστε μια λύση όπου μπορείτε να προγραμματίσετε τα αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας. Θέλετε επίσης να διασφαλίσετε ότι η λύση σας διαθέτει ένα αξιόπιστο σύστημα ανάκτησης.

8. Γνωρίστε τα αρχεία διαμόρφωσης διακομιστή Web

Γνωρίστε τα αρχεία διαμόρφωσης του διακομιστή ιστού σας. Μπορείτε να τα βρείτε στον ριζικό κατάλογο ιστού. Τα αρχεία διαμόρφωσης διακομιστή Web σάς επιτρέπουν να διαχειρίζεστε κανόνες διακομιστή. Αυτό περιλαμβάνει οδηγίες για τη βελτίωση της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αρχείων που χρησιμοποιούνται σε κάθε διακομιστή. Μάθετε για αυτό που χρησιμοποιείτε.

  • Οι διακομιστές ιστού Apache χρησιμοποιούν το αρχείο .htaccess
  • Οι διακομιστές Nginx χρησιμοποιούν το nginx.conf
  • Οι διακομιστές Microsoft IIS χρησιμοποιούν το web.config

Δεν γνωρίζουν όλοι οι webmaster ποιοι διακομιστές ιστού χρησιμοποιούν. Εάν είστε ένας από αυτούς, χρησιμοποιήστε έναν σαρωτή ιστότοπου όπως το Sitecheck για να ελέγξετε τον ιστότοπό σας. Σαρώνει γνωστά κακόβουλα προγράμματα, ιούς, κατάσταση μαύρης λίστας, σφάλματα ιστότοπου και άλλα. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την τρέχουσα κατάσταση της ασφάλειας της ιστοσελίδας σας, τόσο το καλύτερο. Σας δίνει χρόνο να το διορθώσετε προτού προκληθεί οποιαδήποτε ζημιά.

9. Αίτηση για Web Application Firewall

Βεβαιωθείτε ότι έχετε υποβάλει αίτηση για Web Application Firewall (WAF). Ορίζεται μεταξύ του διακομιστή του ιστότοπού σας και της σύνδεσης δεδομένων. Ο σκοπός είναι να διαβάσετε κάθε κομμάτι δεδομένων που περνά από αυτό για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας.

Σήμερα, τα περισσότερα WAF βασίζονται σε cloud και είναι μια υπηρεσία plug-and-play. Η υπηρεσία cloud είναι μια πύλη προς όλη την εισερχόμενη κίνηση που αποκλείει όλες τις προσπάθειες εισβολής. Επίσης φιλτράρει άλλους τύπους ανεπιθύμητης επισκεψιμότητας, όπως spammers και κακόβουλα bots.

10. Αναλύστε την ασφάλεια δικτύου

Όταν πιστεύετε ότι ο ιστότοπός σας είναι ασφαλής, πρέπει να αναλύσετε την ασφάλεια του δικτύου σας. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν υπολογιστές γραφείου μπορεί κατά λάθος να δημιουργούν μια μη ασφαλή διαδρομή προς τον ιστότοπό σας. Για να τους αποτρέψετε από την πρόσβαση στον διακομιστή του ιστότοπού σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε τα εξής στην επιχείρησή σας:

  • Να λήξουν τα στοιχεία σύνδεσης του υπολογιστή μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αδράνειας.
  • Βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας ενημερώνει τους χρήστες κάθε τρεις μήνες για αλλαγές κωδικού πρόσβασης.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο σαρώνονται για κακόβουλο λογισμικό κάθε φορά που είναι συνδεδεμένες.

Τι σας προτείνει η MyIP

Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης και webmaster, δεν μπορείτε απλώς να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο και να τον ξεχάσετε. Παρόλο που η δημιουργία ιστότοπων είναι ευκολότερη από ποτέ, δεν αλλάζει το γεγονός ότι απαιτείται συντήρηση ασφαλείας.

Να είστε πάντοτε προληπτικοί όσον αφορά την προστασία των δεδομένων της εταιρείας και του πελάτη σας. Είτε ο ιστότοπός σας λαμβάνει διαδικτυακές πληρωμές είτε προσωπικά στοιχεία, τα δεδομένα που εισάγουν οι επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας πρέπει να παραμείνουν στα σωστά χέρια. Επικοινωνήστε μαζί μας στο 215 215 4722 και μάθετε τα πάντα για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σας.