fbpx

Τι περιλαμβάνει η φιλοξενία ιστοσελίδας;

Τι περιλαμβάνει η φιλοξενία ιστοσελίδας;

Τι περιλαμβάνει η φιλοξενία ιστοσελίδας;

 

Μόνο η αγορά για φιλοξενία ιστοσελίδας δεν αρκεί για να καταστήσει τον ιστότοπό σας προσβάσιμο στους επισκέπτες. Για να βρουν οι χρήστες τον ιστότοπό σας, θα πρέπει να αποκτήσετε ένα όνομα τομέα.

Φιλοξενία domain

 

Η φιλοξενία τομέα είναι μια υπηρεσία που φιλοξενεί και διαχειρίζεται ονόματα τομέα. Παρέχεται από κεντρικούς υπολογιστές τομέα, γνωστούς και ως καταχωρητές ονομάτων τομέα.

Το ίδιο το όνομα τομέα είναι η διεύθυνση του ιστότοπού σας. Οι χρήστες πληκτρολογούν το όνομα τομέα ενός ιστότοπου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής τους για να επισκεφτούν αυτόν τον ιστότοπο.

Ένας κεντρικός υπολογιστής τομέα χρησιμοποιεί εγγραφές συστήματος ονομάτων τομέα (DNS) για να συνδέσει τον τομέα σας με τη διεύθυνση πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) του ιστότοπού σας – μια μοναδική διεύθυνση που έχει εκχωρηθεί σε έναν φυσικό διακομιστή, η οποία συνήθως μοιάζει με αυτήν: 168.221.236.204.

Οι διευθύνσεις IP βοηθούν τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον στο διαδίκτυο, αλλά είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται και να χρησιμοποιούν αυτούς τους αριθμούς για πρόσβαση σε έναν ιστότοπο. Χάρη στο DNS, οι χρήστες μπορούν να φορτώσουν έναν ιστότοπο στο πρόγραμμα περιήγησής τους χωρίς να γνωρίζουν τη σχετική διεύθυνση IP του.

Εκτός από τη λειτουργία ως διεύθυνση ιστότοπου, ένα όνομα τομέα μπορεί επίσης να είναι ένα εργαλείο για την υποστήριξη της επωνυμίας ενός ιστότοπου – είναι το πρώτο στοιχείο που βλέπουν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονται έναν ιστότοπο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να αφιερώσετε λίγο χρόνο επιλέγοντας ένα όνομα τομέα που ταιριάζει στο έργο ή την επιχείρησή σας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την επιλογή του σωστού ονόματος τομέα για έναν ιστότοπο:

 

  • Επιλέξτε ένα σύντομο όνομα που είναι εύκολο να θυμηθείτε
  • Βεβαιωθείτε ότι ένας τομέας είναι εύκολο να γραφτεί και να προφερθεί
  • Κολλήστε με έναν δημοφιλή τομέα ανώτερου επιπέδου (TLD) όπως το .com ή το .gr
  • Αποφύγετε τη χρήση αριθμών και συμβόλων
  • Χρησιμοποιήστε γεννήτριες ονομάτων τομέα για να λάβετε περισσότερες ιδέες για όνομα τομέα

Είναι επίσης δυνατό να αγοράσετε ένα όνομα τομέα από οικοδεσπότες Ιστού που προσφέρουν επίσης υπηρεσίες εγγραφής τομέα, όπως Hostinger, Bluehost και GoDaddy. Μπορείτε να αναζητήσετε ήδη υπάρχοντες τομείς χρησιμοποιώντας εργαλεία αναζήτησης που παρέχονται από το ICANN ή το WHO-IS.

Η αγορά ενός domain name από την εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδας σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε και τις δύο υπηρεσίες σε έναν λογαριασμό. Έτσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αλλαγή των ρυθμίσεων διακομιστή ονομάτων για τον τομέα σας.

Γιατί είναι σημαντική η φιλοξενία ιστοσελίδας;

 

Οι εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδας είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση και τη διατήρηση των διακομιστών τους 24/7, εξασφαλίζοντας εξαιρετική απόδοση για τους ιστότοπους που φιλοξενούν. Για τους ιδιοκτήτες διαδικτυακών επιχειρήσεων, η κατοχή ενός ιστότοπου με εξαιρετικό χρόνο λειτουργίας μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση των πωλήσεων και στη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών.

Επιπλέον, η χρήση μιας υπηρεσίας φιλοξενίας ιστοσελίδας μπορεί να βελτιώσει τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO) ενός ιστότοπου. Ο οικοδεσπότης Ιστού που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα του ιστότοπού σας, έναν από τους κρίσιμους παράγοντες όταν οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google κατατάσσουν ιστοσελίδες.

Η αγορά ενός σχεδίου φιλοξενίας ιστοσελίδας είναι επίσης πιο αποτελεσματική από το να διαθέτετε έναν εσωτερικό αποκλειστικό διακομιστή-οι ιδιοκτήτες ιστότοπων δεν θα χρειαστεί να αφιερώσουν χρόνο στη συντήρηση φυσικού υλικού ή να ξοδέψουν χρήματα για να προσλάβουν έναν προγραμματιστή.

Πολλοί πάροχοι φιλοξενίας ιστοσελίδας προσφέρουν επίσης έναν διαισθητικό πίνακα ελέγχου. Αυτό το εργαλείο επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστότοπων να ελέγχουν εύκολα τον ιστότοπό τους και την υπηρεσία φιλοξενίας τους, να διαχειρίζονται ονόματα τομέα, να εγκαθιστούν εφαρμογές και μεταφόρτωση αρχείων ιστότοπου.

Τύποι φιλοξενίας ιστοσελίδας

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπηρεσιών φιλοξενίας, συμπεριλαμβανομένων των κοινόχρηστων, VPS, cloud, μεταπωλητή, WordPress και αποκλειστικής φιλοξενίας.

Κάθε τύπος φιλοξενίας καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και η επιλογή ενός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως ο τύπος του ιστότοπού σας, οι τεχνικές γνώσεις και ο προϋπολογισμός.

Για να βρείτε ποια υπηρεσία φιλοξενίας είναι η καλύτερη επιλογή για τον ιστότοπό σας, ας δούμε την επισκόπηση των πιο συνηθισμένων τύπων φιλοξενίας.

Κοινή φιλοξενία ιστοσελίδας

 

Η κοινόχρηστη φιλοξενία είναι ένας τύπος φιλοξενίας όπου ένας υπολογιστής εξυπηρετεί πολλούς ιστότοπους. Αυτή η υπηρεσία είναι μια δημοφιλής επιλογή για αρχικούς ιστότοπους, καθώς συνήθως προσφέρει οικονομικά αποδοτικές λύσεις φιλοξενίας σε συνδυασμό και είναι σχετικά εύχρηστες.

Ο αριθμός των ιστότοπων που μπορεί να φιλοξενήσει ένας μόνο κοινόχρηστος διακομιστής μπορεί να κυμαίνεται από δεκάδες έως εκατοντάδες. Αυτοί οι ιστότοποι μοιράζονται τους ίδιους πόρους διακομιστή, συμπεριλαμβανομένου του χώρου στο δίσκο, της μνήμης τυχαίας πρόσβασης (RAM) και της ισχύος της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU).

Οι χρήστες θα μοιράζονται επίσης τον ίδιο κύριο κατάλογο – έναν φάκελο που αποθηκεύει περιεχόμενο ιστού και άλλα αρχεία – αλλά δεν θα βλέπουν ο ένας τα δεδομένα του άλλου, καθώς δεν έχουν πρόσβαση root στον διακομιστή.

Το να μην έχετε πρόσβαση root, ωστόσο, σημαίνει ότι ο κάτοχος ενός ιστότοπου θα περιοριστεί από την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όπως η τροποποίηση αρχείων διαμόρφωσης σε επίπεδο διακομιστή ή η εγκατάσταση λογισμικού που χρειάζονται για ένα συγκεκριμένο έργο.

Μια κοινή λύση φιλοξενίας παρέχει συνήθως πολλές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένου ενός δημιουργού ιστότοπων, βάσεων δεδομένων, λογαριασμών FTP και άλλων πρόσθετων εργαλείων που περιλαμβάνονται από τον πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδας.

Επίσης, οι πάροχοι κοινής φιλοξενίας ιστοσελίδας θα φροντίσουν για τη διαμόρφωση του διακομιστή σας και θα χειριστούν εργασίες διακομιστή, όπως ενημέρωση λογισμικού και εργαλεία ασφαλείας. Αυτό σας βοηθά να επικεντρωθείτε στη δημιουργία και την ανάπτυξη του ιστότοπού σας αντί να τον διατηρήσετε.

Αυτός ο τύπος φιλοξενίας είναι απλός στη ρύθμιση, οπότε δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να ξεκινήσετε.

Με αυτήν την υπηρεσία, οι κάτοχοι ιστότοπων μπορούν επίσης να εγκαταστήσουν και να φιλοξενήσουν πολλούς ιστότοπους σε έναν μόνο λογαριασμό, κάτι που είναι εξαιρετικό για το χειρισμό πολυάριθμων έργων ιστότοπου. Ωστόσο, ο αριθμός των ιστότοπων που μπορούν να διαχειριστούν σε κάθε λογαριασμό θα εξαρτηθεί από τον πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδας και το σχέδιο που θα επιλέξουν.

Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι λόγοι για να εξετάσετε μια κοινή υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδας:

 

Χαμηλή συντήρηση – ο οικοδεσπότης Ιστού θα φροντίσει για βασικές εργασίες συντήρησης διακομιστή και δραστηριότητες παρακολούθησης, έτσι ώστε οι κάτοχοι ιστότοπων να μην χρειάζεται να ανησυχούν για την τεχνική πλευρά της φιλοξενίας.
Οικονομικά αποδοτικό – δεδομένου ότι πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν τους πόρους σε έναν μόνο διακομιστή ιστού, τα τέλη συντήρησης διακομιστή θα κατανέμονται εξίσου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα κοινά προγράμματα φιλοξενίας έχουν σχετικά χαμηλό κόστος.
Υποστηρίξτε δυναμικούς ιστότοπους – ένας κοινόχρηστος διακομιστής ιστού μπορεί να εκτελέσει γλώσσες προγραμματισμού όπως PHP, Perl και Python για να δημιουργήσει δυναμικούς ιστότοπους. Μερικά παραδείγματα δυναμικών ιστότοπων περιλαμβάνουν καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων.

Υπάρχουν επίσης μερικές αρνητικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε ένα κοινόχρηστο πρόγραμμα φιλοξενίας ιστοσελίδας, όπως:

 

Ευάλωτα σε θέματα ασφάλειας – οι κάτοχοι ιστότοπων θα μοιράζονται τόσο πόρους όσο και τρωτά σημεία σε απόπειρες hacking όταν χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο φιλοξενίας. Εάν ένας χάκερ αφαιρέσει ολόκληρο τον διακομιστή, όλοι οι ιστότοποι στον ίδιο διακομιστή θα επηρεαστούν.
Ασταθής απόδοση ιστότοπου – υψηλές αυξήσεις επισκεψιμότητας στους άλλους ιστότοπους με τους οποίους μοιράζεστε έναν διακομιστή μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τον ιστότοπό σας.

Εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο ή έναν ιστότοπο μικρών επιχειρήσεων, θα πρέπει να εξετάσετε την επιλογή αυτού του τύπου φιλοξενίας. Αυτή η υπηρεσία έρχεται συνήθως σε προσιτές τιμές και είναι πολύ φιλική για αρχάριους.

Φιλοξενία VPS

 

Η φιλοξενία εικονικού ιδιωτικού διακομιστή (VPS) είναι ένας τύπος υπηρεσίας φιλοξενίας ιστοσελίδας που φιλοξενεί πολλούς λογαριασμούς σε έναν μόνο διακομιστή, αλλά παρέχει αποκλειστικούς πόρους για κάθε έναν από τους χρήστες.

Με ένα VPS, οι κάτοχοι ιστότοπων μπορούν να αναπτύξουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα (OS) και λογισμικό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας VPS χρησιμοποιούν ένα hypervisor για να εγκαταστήσουν ένα εικονικό επίπεδο πάνω από το λειτουργικό σύστημα του διακομιστή τους, χωρίζοντας τον διακομιστή σε πολλά διαμερίσματα.

Υπάρχουν δύο τύποι φιλοξενίας VPS – χωρίς διαχείριση και διαχείριση

 

Η χρήση μη διαχειριζόμενου VPS σημαίνει ότι είστε υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση και τη συντήρηση του διακομιστή μόνοι σας. Πρέπει επίσης να εκτελέσετε διάφορες εργασίες, όπως παρακολούθηση απειλών ασφαλείας, εγκατάσταση και αναβάθμιση λογισμικού και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας υπηρεσιών.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο WordPress, πρέπει επίσης να εγκαταστήσετε τεχνολογίες διακομιστή όπως το Apache ή το LiteSpeed.

Δεδομένου ότι η χρήση μη διαχειριζόμενου VPS απαιτεί από τους χρήστες να τρέχουν και να διατηρούν οι ίδιοι έναν διακομιστή, είναι μια καλή επιλογή για προγραμματιστές ιστού ή ιδιοκτήτες ιστότοπων με τεχνικό υπόβαθρο.

Όσο για εκείνους που δεν έχουν τεχνικές γνώσεις, ένα διαχειριζόμενο σχέδιο VPS θα είναι πιο επωφελές – ο οικοδεσπότης Ιστού θα είναι αυτός που διατηρεί και διατηρεί τον εικονικό διακομιστή σε λειτουργία.

Ωστόσο, τα διαχειριζόμενα σχέδια VPS συνήθως κοστίζουν υψηλότερα από τις μη διαχειριζόμενες λύσεις VPS. Ανεξάρτητα από τον τύπο φιλοξενίας VPS, σκεφτείτε αυτήν την υπηρεσία εάν θέλετε μια πιο αξιόπιστη υπηρεσία από την κοινή φιλοξενία ιστοσελίδας.

Με τη φιλοξενία VPS, η απόδοση του ιστότοπου δεν θα επηρεαστεί από τις δραστηριότητες άλλων στον ίδιο διακομιστή. Δεδομένου ότι κάθε λογαριασμός θα έχει το δικό του χώρο διακομιστή και αποθηκευτικό χώρο, οι χρήστες δεν θα ανταγωνίζονται για υπολογιστική ισχύ.

Αυτοί είναι άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να εξετάσετε τη χρήση ενός VPS:

 

Root access – οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο root περιβάλλον τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τροποποιήσουν τον διακομιστή και να εγκαταστήσουν οποιοδήποτε λογισμικό ταιριάζει στις ανάγκες φιλοξενίας τους.
Πολύ κλιμακούμενο – είναι εύκολο να κλιμακώσετε ένα σχέδιο φιλοξενίας ιστοσελίδων VPS πάνω και κάτω χωρίς να παρεμβαίνετε στη λειτουργία του διακομιστή.
Ασφαλής – οι κάτοχοι ιστότοπων έχουν περισσότερο έλεγχο στην ασφάλεια του διακομιστή τους, όπως η προσθήκη πρόσθετων εργαλείων ασφαλείας και η τοποθέτηση τείχους προστασίας. Η χρήση ενός VPS ελαχιστοποιεί επίσης τον κίνδυνο να επηρεαστεί ένας ιστότοπος από απόπειρες hacking που προορίζονται για άλλο χρήστη στον ίδιο διακομιστή.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη αυτά τα αρνητικά πριν πάρετε ένα σχέδιο φιλοξενίας VPS:

 

Πιο ακριβό – αυτή η υπηρεσία κοστίζει περισσότερο από την κοινή φιλοξενία, καθώς προσφέρει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη ευελιξία στα όρια των πόρων σας.
Απαιτεί τεχνικές γνώσεις – η εκτέλεση ενός VPS είναι πιο πολύπλοκη σε σύγκριση με την κοινή φιλοξενία – απαιτεί τεχνική κατανόηση της διαχείρισης διακομιστή και των γραμμών εντολών.

Η φιλοξενία VPS είναι μια εξαιρετική υπηρεσία για εκείνους που απαιτούν πλήρη έλεγχο του περιβάλλοντος διακομιστή τους και δεν θέλουν να βασίζονται σε άλλους χρήστες.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα VPS αλλά δεν έχετε τεχνικές γνώσεις, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν προγραμματιστή για να διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του ιστότοπου.

Τι περιλαμβάνει η φιλοξενία ιστοσελίδας

Cloud Hosting

 

Το cloud hosting είναι ένας τύπος φιλοξενίας που χρησιμοποιεί πολλούς διακομιστές ιστού για να εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση και χρόνο λειτουργίας.

Σε σύγκριση με τους άλλους τύπους σχεδίων φιλοξενίας ιστοσελίδας, αυτή η υπηρεσία προσφέρει εξαιρετική διαθεσιμότητα καθώς είναι σε θέση να διανείμει αρχεία ιστού σε διάφορους εικονικούς διακομιστές. Η φιλοξενία ιστοσελίδας στο cloud διαχειρίζεται επίσης τις αυξήσεις επισκεψιμότητας πολύ καλύτερα χρησιμοποιώντας τους άλλους διακομιστές ιστού για ανεκμετάλλευτους πόρους.

Πολλές υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδας cloud περιλαμβάνουν απλή διαχείριση διακομιστή, επιτρέποντας στους χρήστες να κλιμακώσουν γρήγορα και να παρακολουθούν τις μετρήσεις φιλοξενίας, όπως μεταφορά δεδομένων, δραστηριότητα χρήσης δίσκου και χρήση CPU.

Υπάρχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στη χρήση του cloud hosting, όπως:

 

Ασφαλής από προβλήματα φυσικού διακομιστή – όταν χρησιμοποιείτε έναν αποκλειστικό διακομιστή, ο ιστότοπός σας μπορεί να χαλάσει αμέσως εάν υπάρχει ξαφνική αύξηση της επισκεψιμότητας, απόπειρα hacking ή αποτυχία υλικού. Με τη φιλοξενία cloud, ωστόσο, εάν ένας φυσικός διακομιστής σταματήσει να λειτουργεί, ένας άλλος διακομιστής θα αρχίσει αυτόματα να φιλοξενεί τον ιστότοπό σας, διατηρώντας τον έτσι.
Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αποκατάσταση καταστροφών – η φιλοξενία ιστοσελίδας στο cloud μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων ιστού, μειώνοντας τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων.
Επεκτάσιμη – αυτή η υπηρεσία μπορεί να αυξήσει τους πόρους σας ώστε να ταιριάζει στις τρέχουσες ανάγκες σας χωρίς να περιορίζεται από φυσικό υλικό.

Υπάρχουν επίσης ορισμένα αρνητικά που πρέπει να λάβετε υπόψη με τη φιλοξενία ιστοσελίδας cloud:

 

Υψηλό κόστος – τα προγράμματα φιλοξενίας cloud είναι πιο ακριβά από τις κοινόχρηστες και υπηρεσίες φιλοξενίας ιστοσελίδας VPS. Πολλοί οικοδεσπότες Ιστού προσφέρουν οικονομικά αποδοτικά προγράμματα φιλοξενίας ιστοσελίδας cloud.
Μπερδεμένες τιμές – ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδας cloud επιτρέπουν στους πελάτες να πληρώνουν μόνο για τους πόρους που καταλήγουν να χρησιμοποιούν. Ωστόσο, αυτό καθιστά δύσκολη την εκτίμηση του πραγματικού κόστους χρήσης αυτής της υπηρεσίας.

Το cloud hosting είναι μια κατάλληλη επιλογή για μεσαίες έως μεγάλες επιχειρήσεις που απαιτούν υψηλή απόδοση, εύρος ζώνης και χρόνο λειτουργίας.

Αυτή η υπηρεσία είναι επίσης εξαιρετική για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων που λαμβάνουν τεράστιους όγκους επισκεψιμότητας, οι οποίοι τείνουν να επιβραδύνουν τους ιστότοπούς τους.

 

Δείτε περισσότερα για φιλοξενία ιστοσελίδας:

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο