Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων και γιατί χρειάζεται;

φιλοξενία ιστοσελίδων

Τι είναι η φιλοξενία ιστοσελίδων και γιατί χρειάζεται;

Πίσω από κάθε ιστότοπο υπάρχει μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι μια υπηρεσία που καθιστά τον ιστότοπό σας ή την εφαρμογή ιστού προσβάσιμη στο Διαδίκτυο. Είναι επίσης ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τη δημιουργία ενός ιστότοπου.

Η φιλοξενία ιστοσελίδων παρέχεται συνήθως από οικοδεσπότες Ιστού, οι οποίοι είναι επιχειρήσεις που διατηρούν, διαμορφώνουν και τρέχουν φυσικούς διακομιστές που φιλοξενούν ιστότοπους.

Εάν αγοράζετε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας από έναν πάροχο υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων, σημαίνει ότι νοικιάζετε το χώρο διακομιστή τους για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα του ιστότοπού σας, όπως αρχεία HTML και CSS, περιεχόμενο πολυμέσων και άλλα έγγραφα.

Παρόλο που η φιλοξενία ιστοσελίδων μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κατανοηθεί, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τις έννοιες και τις περιπλοκές του.

Θα ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας του web hosting. Στη συνέχεια, θα κάνουμε μια επισκόπηση ορισμένων κοινών τύπων φιλοξενίας ιστοσελίδων και μερικές πτυχές που πρέπει να αναζητήσουμε σε μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Πώς λειτουργεί η φιλοξενία ιστοσελίδων;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η φιλοξενία ιστοσελίδων προσφέρεται από οικοδεσπότες Ιστού που ενοικιάζουν τους υπολογιστικούς διακομιστές τους. Αυτές οι εταιρείες παρέχουν επίσης το λογισμικό, τις υπηρεσίες και τη συνδεσιμότητα που απαιτούνται για να ξεκινήσει μια ιστοσελίδα.

Ένας διακομιστής είναι ένας υπολογιστής που αποθηκεύει και καθιστά διαθέσιμα τα αρχεία σας στον παγκόσμιο ιστό. Παρόλο που είναι δυνατή η χρήση οποιουδήποτε υπολογιστή συνδεδεμένου στο Διαδίκτυο ως διακομιστή, η διαδικασία διαμόρφωσης μπορεί να είναι περίπλοκη για τους περισσότερους χρήστες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ιδιοκτήτες ιστότοπων και επιχειρήσεις προτιμούν να χρησιμοποιούν το χώρο διακομιστή ενός web host αντί να διαθέτουν εσωτερικό διακομιστή.

Τι να αναζητήσετε σε μια υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων

Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες φιλοξενίας, είναι επίσης απαραίτητο να αναζητήσετε έναν οικοδεσπότη Ιστού που προσφέρει τις καλύτερες δυνατότητες για τον ιστότοπό σας.

Ακολουθούν οι βασικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή ενός παρόχου φιλοξενίας ιστότοπων:

Ταχύτητα

Η ταχύτητα του ιστότοπου μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του χρήστη – περίπου το 40% των επισκεπτών αναμένει να φορτωθεί ένας ιστότοπος σε όχι περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα και να εγκαταλείψει τον ιστότοπο εάν διαρκέσει περισσότερο από αυτό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει εταιρείες φιλοξενίας που προσφέρουν γρήγορους διακομιστές, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα του ιστότοπού σας.

GCP Ping

Επίσης, αναζητήστε παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας με τοποθεσίες κέντρου δεδομένων κοντά στους επισκέπτες σας, καθώς θα σας βοηθήσει να φορτώσετε γρηγορότερα τις ιστοσελίδες σας γι’ αυτούς. Ελέγξτε τα εργαλεία όπως το GCP Ping για να μετρήσετε πώς η απόσταση επηρεάζει την ταχύτητα φόρτωσης.

Εγγύηση

Επιλέξτε έναν αξιόπιστο οικοδεσπότη Ιστού που συνοδεύεται από εγγύηση χρόνου λειτουργίας, υποσχόμενος ότι ο πάροχος θα διατηρήσει τον ιστότοπό σας προσβάσιμο στο διαδίκτυο για συγκεκριμένο ποσοστό χρόνου. Πολλές εταιρείες στη βιομηχανία φιλοξενίας ιστοσελίδων προσφέρουν 99,9% uptime.

Επίσης, αναζητήστε μια επιλογή φιλοξενίας με εργαλεία παρακολούθησης χρόνου λειτουργίας που μπορούν να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες ιστότοπων σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας.

Ασφάλεια SSL

Οι κάτοχοι ιστότοπων θα πρέπει να επιλέξουν έναν οικοδεσπότη Ιστού που παρέχει τις απαραίτητες λειτουργίες ασφαλείας για να διατηρούν τους ιστότοπούς τους ασφαλείς.

Έχετε υπόψη σας τα απαραίτητα εργαλεία ασφαλείας θα εξαρτηθούν επίσης από τον τύπο του ιστότοπού σας. Για παράδειγμα, εάν δημιουργείτε έναν ιστότοπο WordPress, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ένα εργαλείο πρόληψης ανεπιθύμητων μηνυμάτων για την αφαίρεση ανεπιθύμητων σχολίων στη σελίδα σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος υπηρεσιών φιλοξενίας σας προσφέρει πιστοποιητικά SSL για την προστασία των δεδομένων και των προσωπικών πληροφοριών των επισκεπτών.

Πρόσθετα

Μερικές φορές ένας ιστότοπος χρειάζεται επιπλέον εργαλεία ή υπηρεσίες για να βελτιώσει τη λειτουργικότητά του. Έτσι, επιλέξτε έναν οικοδεσπότη Ιστού που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πρόσθετων όπως λογισμικό προστασίας από ιούς, λογαριασμούς email, δίκτυα παράδοσης περιεχομένου (CDN) ή επιπλέον εύρος ζώνης και αποθηκευτικό χώρο.

Υποστήριξη

Για αρχάριους που δεν έχουν εμπειρία ανάπτυξης ιστοσελίδων, επιλέξτε παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας με 24/7 υποστήριξη. Αυτό επιτρέπει στους ιδιοκτήτες ιστότοπων να λαμβάνουν βοήθεια από ειδικούς όταν προκύψει τεχνική δυσκολία.

Ένας οικοδεσπότης Ιστού θα πρέπει επίσης να προσφέρει μια εκτενή βάση γνώσεων ή εκπαιδευτικό ιστολόγιο για να βοηθήσει τους χρήστες να μάθουν για διάφορα θέματα που σχετίζονται με τον ιστό.

Κόστος

Θυμηθείτε ότι η φιλοξενία είναι ένα συνεχές κόστος, επομένως είναι απαραίτητο να αφιερώσετε χρόνο στην έρευνα μιας υπηρεσίας που προσφέρει την καλύτερη αξία για τα χρήματά σας.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για την αγορά μιας υπηρεσίας φιλοξενίας, προσπαθήστε να βρείτε έναν οικοδεσπότη Ιστού που συνοδεύεται από εγγύηση επιστροφής χρημάτων. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσετε την απόδοση του οικοδεσπότη Ιστού και να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με την υπηρεσία.

Ο πάροχος φιλοξενίας ιστοσελίδων που θα επιλέξετε πρέπει επίσης να προσφέρει περιθώριο ανάπτυξης, επιτρέποντάς σας να αναβαθμίσετε σε ένα σχέδιο με περισσότερους πόρους χωρίς να επηρεάσετε την απόδοση του ιστότοπού σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φιλοξενία ιστοσελίδων

Αφού γνωρίσετε αρκετές σημαντικές πτυχές των υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων, ας δούμε μερικές συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη φιλοξενία ιστότοπων.

“Χρειάζομαι πραγματικά φιλοξενία ιστοσελίδων;”

Χρειάζεστε φιλοξενία ιστοσελίδων για να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας και να κάνετε τον ιστότοπό σας διαθέσιμο στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η αγορά ενός αποκλειστικού διακομιστή είναι δαπανηρή και μη πρακτική.

Η φιλοξενία του ιστότοπού σας στους διακομιστές του οικοδεσπότη Ιστού σάς επιτρέπει να εστιάσετε σε πιο σημαντικά θέματα, όπως η παραγωγή εξαιρετικού περιεχομένου και η αύξηση της επισκεψιμότητας στον ιστότοπό σας.

“Πόσο κοστίζει η φιλοξενία ιστοσελίδων;”

Οι τιμές των υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων εξαρτώνται από τον πάροχο και τα πακέτα φιλοξενίας που επιλέγετε.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα ιστολόγιο, τότε θα πρέπει να αρκεί ένα κοινόχρηστο σχέδιο φιλοξενίας. Η μέση τιμή των κοινών σχεδίων φιλοξενίας κυμαίνεται από 4 ευρώ έως 7 ευρώ το μήνα.

“Ποια φιλοξενία ιστοσελίδων είναι καλύτερη;”

Η καλύτερη φιλοξενία ιστοσελίδων για εσάς βασίζεται στον προϋπολογισμό σας, το σύνολο δεξιοτήτων και τον τύπο του ιστότοπου που σκοπεύετε να δημιουργήσετε. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα με χιλιάδες επισκέπτες το μήνα έχει διαφορετικές ανάγκες φιλοξενίας από έναν ιστότοπο portfolio με λιγότερες από εκατό επισκέψεις.

Ας δούμε ποια φιλοξενία ιστοσελίδων είναι η καλύτερη για εσάς για να ξεκινήσετε

Η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι απαραίτητη για κάθε ιστότοπο. Όποιος θέλει να δημιουργήσει έναν ιστότοπο χρειάζεται φιλοξενία ιστοσελίδων για να αποθηκεύσει τα αρχεία του ιστότοπού του και να τα κάνει προσβάσιμα για τους επισκέπτες παγκοσμίως.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φιλοξενίας για να διαλέξετε και η σωστή επιλογή για το έργο σας εξαρτάται από τον προϋπολογισμό και τις προτιμήσεις σας.

Ακολουθεί μια γρήγορη ανακεφαλαίωση των τριών κοινών τύπων φιλοξενίας ιστοσελίδων:

Κοινή φιλοξενία – είναι εύκολο στη διαχείριση και έχει οικονομικά αποδοτικά σχέδια, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για αρχάριους και προσωπικούς ιστότοπους.
Φιλοξενία VPS – προσφέρει αποκλειστικούς πόρους για κάθε χρήστη. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ξεπεράσει τους πόρους ενός κοινού σχεδίου φιλοξενίας.
Cloud hosting – είναι κατάλληλο για ταχέως αναπτυσσόμενους επιχειρηματικούς ιστότοπους που αναμένουν σταθερή απόδοση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί πάροχοι υπηρεσιών φιλοξενίας ιστοσελίδων εκεί, φροντίστε να αναζητήσετε μια εταιρεία φιλοξενίας που διαθέτει γρήγορους διακομιστές, εγγύηση συνεχούς λειτουργίας, εργαλεία ασφαλείας, ποικιλία πρόσθετων, 24/7 υποστήριξη και λογικές τιμές.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι το web hosting και γιατί το χρειάζεστε.

Δείτε περισσότερα για φιλοξενία ιστοσελίδων:

Scroll to Top