Πώς να επιλέξετε έναν πάροχο φιλοξενίας
Κάθε ιστότοπος χρειάζεται έναν πάροχο φιλοξενίας. Ένας πάροχο φιλοξενίας ιστότοπου είναι αυτό που δίνει στον ιστότοπo σας ένα μέρος για να ζήσει και να τον κάνει προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές για τη φιλοξενία ιστοσελίδων, με μεγάλη ποικιλία σημείων τιμών και λειτουργικότητας. Γνωρίζοντας τι χρειάζεστε, ποιοι τύποι φιλοξενίας ιστοτόπων είναι διαθέσιμοι και τι να ζητήσετε από έναν υποψήφιο πάροχο φιλοξενίας, θα σας βοηθήσει να βρείτε έναν πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων που είναι κατάλληλος για την εταιρεία ή επιχείρησή σας.
Οι 6 βασικοί παράγοντες για την επιλογή ενός πάροχο φιλοξενίας είναι τα εξής:
- ταχύτητα
- ασφάλεια
- υποστήριξη
- επεκτασιμότητα
- τιμή
- τύπος περιβάλλοντος φιλοξενίας.
Ταχύτητα
Οι χρήστες αναμένουν ότι ο ιστότοπός σας θα φορτώσει μέσα σε 2 δευτερόλεπτα. Αν διαρκέσει περισσότερο, είναι πολύ πιθανό να φύγουν. Η Google χρησιμοποιεί επίσης την ταχύτητα σελίδας ως παράγοντα κατάταξης, επομένως η αργή απόδοση του ιστότοπου μπορεί να βλάψει την κατάταξή σας στην αναζήτησή σας και να απομακρύνει τους πελάτες.
Αν και η ταχύτητα του ιστότοπου επηρεάζεται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, η ύπαρξη ενός πάροχου φιλοξενίας με γρήγορο διακομιστή και αρκετή μνήμη και ισχύ επεξεργασίας για την αστραπιαία ταχύτητα σελίδας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε επιχείρηση.
Ασφάλεια
Η διατήρηση της ασφάλειας του ιστότοπού σας θα πρέπει να είναι υψίστης σημασίας για τον πάροχο φιλοξενίας σας. Οι διακομιστές φιλοξενίας ιστοσελίδων θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με ισχυρά τείχη προστασίας και θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς από την εταιρεία φιλοξενίας για ασυνήθιστη δραστηριότητα ή μη εξουσιοδοτημένες εισβολές.
Η εταιρεία φιλοξενίας Ιστού σας θα πρέπει επίσης να υποστηρίζει πιστοποιητικά SSL (Secure Socket Layer)—ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας που κρυπτογραφεί τις πληροφορίες που ταξιδεύουν μεταξύ του διακομιστή σας και του προγράμματος περιήγησης του χρήστη.
Το SSL γίνεται καθιερωμένη πρακτική για όλους τους ιστότοπους και είναι απαραίτητο εάν πουλάτε προϊόντα ή δέχεστε πληρωμές στον ιστότοπό σας.
Δείτε επίσης: Γιατί να χρησιμοποιήσετε δίκτυο VPN;
Υποστήριξη
Έχει η εταιρεία σας την τεχνολογική τεχνογνωσία, τους εσωτερικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για να διαχειριστεί έναν διακομιστή ιστότοπου ή θα προτιμούσατε να χρησιμοποιήσετε μια εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων που μπορεί να χειριστεί όλα αυτά για εσάς;
Εάν θέλετε ο πάροχός σας να παρέχει υποστήριξη, βεβαιωθείτε ότι προσφέρει παρακολούθηση και υποστήριξη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και ότι είναι άμεσα προσβάσιμος σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας ή άλλου προβλήματος.
Επεκτασιμότητα
Ρίξτε μια ματιά στην τρέχουσα επισκεψιμότητα και το περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Αναμένετε ότι θα χρειαστείτε σημαντικά περισσότερους πόρους με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα της υψηλότερης επισκεψιμότητας ή πρόσθετου περιεχομένου, όπως γκαλερί φωτογραφιών ή βίντεο;
Αν ναι, είναι καλύτερο να βρείτε έναν πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων που να μπορεί να φιλοξενήσει αυτήν την επέκταση παρά έναν που σύντομα θα ξεπεράσετε.
Τιμή
Η φιλοξενία ιστοτόπων μπορεί να κοστίσει από λίγα ευρώ το μήνα έως πολλά ανά μήνα ή μπορεί ακόμη και να είναι «δωρεάν». Όπως με όλα, παίρνετε ό,τι πληρώνετε. Η "δωρεάν" φιλοξενία προσφέρεται συνήθως ως αντάλλαγμα για την εταιρεία φιλοξενίας που προβάλλει διαφημίσεις στον ιστότοπό σας ή ως πρόσθετο σε ένα μεγαλύτερο πακέτο υπηρεσιών.
Μια οικονομική συμφωνία φιλοξενίας Ιστού πιθανώς σημαίνει ότι θα έχετε περιορισμένη ευελιξία και πρόσβαση σε πόρους, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα απόδοσης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τις απαιτήσεις σας για τη φιλοξενία ιστοσελίδων, ώστε να μην καταλήξετε σε μια «μεγάλη συμφωνία» που δεν ταιριάζει στις ανάγκες σας για φιλοξενία ιστοσελίδων.
Περιβάλλον φιλοξενίας ιστοσελίδων
Η κοινή φιλοξενία είναι συνήθως η λιγότερο δαπανηρή επιλογή, αν και υπάρχουν σημαντικές ανταλλαγές για την εξοικονόμηση κόστους. Με την κοινή φιλοξενία, ο ιστότοπός σας φιλοξενείται σε διακομιστή μαζί με άλλους ιστότοπους. Μοιράζεστε τον χώρο και τους πόρους με τους άλλους ιστότοπους στον διακομιστή, επομένως εάν ένας άλλος ιστότοπος στον διακομιστή σας παρουσιάσει μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητα, η απόδοση του ιστότοπού σας ενδέχεται να υποφέρει ως αποτέλεσμα—οι σελίδες μπορεί να είναι πιο αργές στη φόρτωση ή ο ιστότοπος θα μπορούσε να γίνει εντελώς απρόσιτη, δίνοντας στους πιθανούς επισκέπτες ένα μήνυμα σφάλματος όταν προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση. Επιπλέον, η κοινή φιλοξενία μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια.
Δείτε επίσης: 5 βήματα πώς να αλλάξετε πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων
Το επόμενο επίπεδο στη φιλοξενία Ιστού είναι η φιλοξενία εικονικού ιδιωτικού διακομιστή (VPS), ο οποίος είναι ένας προσομοιωμένος αποκλειστικός διακομιστής που εκτελείται με άλλους ιστότοπους VPS σε έναν μόνο διακομιστή. Ένας ιστότοπος VPS έχει το δικό του αποκλειστικό τμήμα διακομιστή, επομένως η απόδοση κάθε τοποθεσίας δεν επηρεάζεται από τυχόν αλλαγές επισκεψιμότητας στους άλλους και υπάρχουν λιγότεροι κίνδυνοι ασφάλειας, καθώς κάθε ιστότοπος είναι αποκλεισμένος από τους άλλους. Εκτός από περισσότερους πόρους, η φιλοξενία VPS σάς δίνει επίσης περισσότερο έλεγχο στο περιβάλλον φιλοξενίας.
Με έναν αποκλειστικό διακομιστή για φιλοξενία ιστότοπου, έχετε έναν μόνο διακομιστή που εκτελεί μόνο τον ιστότοπό σας—όλος ο αποθηκευτικός χώρος και η ισχύς είναι διαθέσιμα μόνο για τον ιστότοπό σας και μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο χρήσης του διακομιστή. Μια εταιρεία με ισχυρό προσωπικό πληροφορικής μπορεί να επιλέξει να έχει τον δικό της αποκλειστικό διακομιστή επιτόπου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εταιρεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαχείριση του διακομιστή, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης προβλημάτων και διακοπών λειτουργίας και της εγκατάστασης και συντήρησης τείχους προστασίας, ενημερώσεων και άλλης ασφάλειας.
Η άλλη επιλογή για αποκλειστική φιλοξενία είναι η διαχείριση αποκλειστικής φιλοξενίας, όπου η εταιρεία που κατέχει τον ιστότοπο νοικιάζει έναν πλήρη αποκλειστικό διακομιστή από έναν πάροχο φιλοξενίας που φροντίζει για όλη τη συντήρηση και την ασφάλεια του διακομιστή.
Οι διακομιστές φιλοξενίας cloud τρέχουν σε ένα γιγάντιο δημόσιο σύννεφο όπως το Amazon Web Services (AWS) ή το Microsoft Azure, το οποίο συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ εκατοντάδων φυσικών διακομιστών.
Δείτε επίσης: 5 σημάδια να αλλάξετε το WordPress web hosting σας
Επειδή η φιλοξενία στο cloud δεν περιορίζεται σε έναν μόνο διακομιστή, μπορείτε να κλιμακώνεστε απρόσκοπτα προσθέτοντας περισσότερο χώρο χωρίς να χρειάζεται να αλλάξετε πάροχο φιλοξενίας ή να κάνετε εκ νέου διαμόρφωση και πληρώνετε μόνο για τους πόρους που χρησιμοποιείτε.
Η φιλοξενία που βασίζεται στο cloud μεγιστοποιεί επίσης το χρόνο λειτουργίας του ιστότοπού σας, επειδή δεν χρειάζεται ποτέ να ανησυχείτε μήπως πέσει ένας διακομιστής. Εάν ένας διακομιστής στο cloud παρουσιάσει διακοπή λειτουργίας, οι άλλοι αναλαμβάνουν την παροχή, ώστε να μην υπάρξει διακοπή της υπηρεσίας.