fbpx

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του shared hosting site σας

pos-na-ayxisete-tachytita-shared-hosting-site

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα του shared hosting site σας

Η κοινόχρηστη φιλοξενία ιστοσελίδας (shared hosting) είναι ιδανική για μικρούς ιστότοπους με μέτρια επισκεψιμότητα, αλλά μόνο για την αρχή.

Δεν πρόκειται ποτέ να σας δώσει την ίδια ταχύτητα και απόδοση με το VPS, το cloud ή έναν αποκλειστικό server.

Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να επιταχύνετε ένα shared hosting εάν οι χρόνοι φόρτωσης και απόκρισης είναι αργοί. Αν ψάχνετε τρόπους για να βελτιστοποιήσετε την ταχύτητα του site σας, δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Γιατί η ταχύτητα του site σας είναι σημαντική

Ο βασικός αλγόριθμος της Google λαμβάνει πλέον υπόψη πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με την ταχύτητα κατά την κατάταξη ιστοτόπων στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες, αυτά είναι ουσιαστικά πόσο γρήγορα φορτώνεται η σελίδα σας στο πρόγραμμα περιήγησης ενός χρήστη και πόσο γρήγορα ανταποκρίνεται ο ιστότοπος σε αλληλεπιδράσεις, όπως όταν ένας χρήστης υποβάλλει πληροφορίες ή κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Η κακή απόδοση με οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να επηρεάσει την κατάταξη και, επομένως, τον αριθμό των επισκεπτών που λαμβάνει το site σας.

Ταυτόχρονα, οι βελτιώσεις στην κατασκευή ιστοσελίδων, τη φιλοξενία ιστοσελίδων και τις συνδεδεμένες συσκευές σημαίνουν ότι οι σύγχρονοι χρήστες αναμένουν ότι τα site θα φορτώνουν και θα ανταποκρίνονται σχεδόν αμέσως.

Η ανοχή για αργούς ιστότοπους έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα και μετά από μερικά δευτερόλεπτα καθυστέρηση, οι περισσότεροι χρήστες θα εγκαταλείψουν ένα site.

Γιατί η ταχύτητα του site είναι σημαντική στο shared hosting

Η βασική διαφορά μεταξύ κοινόχρηστου και άλλων τύπων φιλοξενίας είναι ότι οι πόροι του server μοιράζονται σε όλα τα site που φιλοξενεί και αυτό περιορίζει τον αποθηκευτικό χώρο, τη μνήμη RAM και την CPU που έχετε στη διάθεση σας.

Αν και αυτά είναι γενικά επαρκή για μικρότερα site, εάν έχετε πολλή επισκεψιμότητα, η ταχύτητα και η απόδοση ενδέχεται να επηρεαστούν. Αυτό που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα είναι εάν άλλα site στον server είναι επίσης απασχολημένα την ίδια στιγμή, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει όλα τα άλλα.

Πώς να επιταχύνετε ένα shared hosting site

Για να επιταχύνετε το shared hosting site σας και να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπο των περιορισμένων πόρων, εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

1. Ενεργοποιήστε τη συμπίεση gzip

Η ταχύτητα του site σας επηρεάζεται από το πόσα δεδομένα στέλνει και λαμβάνει. Η συμπίεση gzip συρρικνώνει αυτά τα δεδομένα έως και 90% και έτσι μειώνει το χρόνο που χρειάζεται το site για τη φόρτωση και την απόκριση.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη συμπίεση gzip στον πίνακα ελέγχου σας ή με επεξεργασία του αρχείου .htaccess.

2. Χρησιμοποιήστε προσωρινή αποθήκευση

Τα site αποτελούνται από στατικά και δυναμικά στοιχεία. Τα στατικά είναι αυτά που παραμένουν πάντα ίδια, ενώ τα δυναμικά (π.χ. εμφάνιση ώρας και ημερομηνίας) αλλάζουν. Η προσωρινή αποθήκευση είναι η διαδικασία αποθήκευσης αντιγράφων στατικών αρχείων μακριά από τον server σας, ώστε να μπορούν να φορτωθούν πιο γρήγορα.

Το πιο συνηθισμένο μέρος για την αποθήκευση τους είναι στη συσκευή του χρήστη, συνήθως στην κρυφή μνήμη του προγράμματος περιήγησης. Ορισμένοι πίνακες ελέγχου θα σας επιτρέψουν απλώς να ενεργοποιήσετε την προσωρινή αποθήκευση ιστότοπου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, ορισμένα πρόσθετα θα κάνουν την ίδια δουλειά.

3. Καταργήστε τα περιττά πρόσθετα

Οι προσθήκες αυξάνουν τον όγκο των δεδομένων που αποστέλλονται μεταξύ του site σας και του προγράμματος περιήγησης του χρήστη. Εάν έχετε πολλά από αυτά, το συσσωρευμένο αντίκτυπο μπορεί να εμποδίσει τους χρόνους φόρτωσης και απόκρισης.

Εάν τα πρόσθετα είναι απαραίτητα, θα πρέπει να τα διατηρήσετε. Ωστόσο, εάν δεν είναι, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση εάν τα διαγράψετε.

Θα πρέπει επίσης να διαγράψετε τυχόν απενεργοποιημένα πρόσθετα που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορεί επίσης να βρείτε εναλλακτικές προσθήκες που έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην ταχύτητά σας.

4. Εγκαταστήστε ένα ελαφρύ θέμα στο WordPress

Καθώς τα site έχουν γίνει πιο προηγμένα, οι προγραμματιστές δημιουργούν πιο εξελιγμένα θέματα. Αν και αυτά μπορούν να σας προσφέρουν πολύ περισσότερες επιλογές σχετικά με την εμφάνιση του site σας και τις δυνατότητες που διαθέτει, μπορεί να είναι βαριά σε δεδομένα και να χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να φορτωθούν.

Εάν το θέμα σας έχει περισσότερες δυνατότητες και επιλογές από αυτές που χρειάζεστε, ένα πιο ανοιχτό θέμα μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την ταχύτητα σας.

5. Χρησιμοποιήστε ένα δίκτυο CDN

Η ταχύτητα του ιστότοπου μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το πόσο μακριά πρέπει να ταξιδέψουν τα δεδομένα σας μέσω του Ίντερνετ για να φτάσουν στο πρόγραμμα περιήγησης του χρήστη.

Το CDN είναι μια μορφή κρυφής μνήμης που αποθηκεύει τα στατικά στοιχεία του ιστότοπού σας σε διακομιστές σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Τα CDN είναι υπηρεσίες επί πληρωμή, αλλά μπορούν να βοηθήσουν τα site με διεθνείς πελάτες να αποδίδουν καλύτερα σε όλο τον κόσμο.

6. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες

Οι εικόνες είναι μερικά από τα μεγαλύτερα αρχεία στο site σας και οι σύγχρονοι ιστότοποι, ειδικά τα ηλεκτρονικά καταστήματα, τείνουν να έχουν πολλά από αυτά.

Αυτό σημαίνει ότι θα επηρεάσουν την ταχύτητα με την οποία φορτώνει το site. Μπορείτε να μειώσετε τον αντίκτυπο βελτιστοποιώντας τις εικόνες σας.

Για να το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι οι εικόνες σας είναι αρχεία .jpg ή .png και δεν είναι μεγαλύτερες από 72 dpi. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι ανεβάζετε εικόνες που έχουν το σωστό μέγεθος για το θέμα σας, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται αυτόματα αντίγραφα με αλλαγή μεγέθους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα για να πραγματοποιήσετε βελτιστοποίηση εικόνας.

7. Χρησιμοποιήστε lazy loading

Το lazy loading είναι ένας άλλος τρόπος για τη βελτιστοποίηση των εικόνων καθώς κλονίζει τη φόρτωση εικόνων, διασφαλίζοντας ότι αυτές που θα πρέπει να είναι ορατές στην οθόνη φορτώνονται πρώτα.

Αυτά που βρίσκονται κάτω από το πάσο κρατούνται πίσω μέχρι να φορτωθούν όλα τα άλλα και ο χρήστης να κάνει κύλιση προς τα κάτω. Και πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια προσθήκη για την εφαρμογή του lazy loading εάν δεν περιλαμβάνεται στο θέμα σας.

8. Βελτιστοποιήστε τη βάση δεδομένων σας

Τα περισσότερα site βασίζονται σε βάσεις δεδομένων για την αποθήκευση του περιεχομένου του ιστότοπού τους. Όπως ο υπολογιστής σας, τα δεδομένα σας και η βάση δεδομένων μπορεί να βουλώσει με περιττό περιεχόμενο, όπως παλιά προσχέδια αναρτήσεων και ανεπιθύμητα σχόλια.

Ένα πρόσθετο βελτιστοποίησης βάσης δεδομένων μπορεί να διατηρήσει την πιο αποτελεσματική λειτουργία της βάσης δεδομένων σας. Είναι λίγο σαν την ανασυγκρότηση του σκληρού σας δίσκου.

Θέλετε πραγματική ώθηση στην ταχύτητα; Αναβαθμίστε το hosting σας!

Εάν θέλετε πραγματικά να επιταχύνετε το site σας, τότε η καλύτερη επιλογή είναι να αναβαθμίσετε σε ένα πιο ισχυρό hosting της εταιρείας MyIP.

Λειτουργεί τέλεια με όλα τα είδη ιστοσελίδων, όπως το WordPress. μπορείτε να μετεγκαταστήσετε το site σας σε αυτόν εύκολα και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε πίνακες ελέγχου όπως το cPanel.

Η ταχύτητα του site είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση καλύτερης κατάταξης και τη διατήρηση των χρηστών στο site σας.

Εάν έχετε ένα shared hosting site και διαπιστώσετε ότι δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα έπρεπε, ελπίζουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα του site σας.

Δείτε περισσότερα από τη MyIP:

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο