Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πιστοποιητικό SSL

H MyIP προσφέρει τα πιο ανταγωνιστικά πακέτα φιλοξενίας στον χώρο του web hosting με ασφαλή πιστοποιητικό SSL. Όταν πραγματοποιείτε μια αγορά, κατεβάζετε ένα αρχείο ή απλώς απολαμβάνετε ψηφιακό περιεχόμενο, ο χρήστης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.

Γι' αυτό κάθε website που θέλει να προσφέρει πολύτιμες εμπειρίες στους χρήστες του πρέπει να επενδύσει στην ασφάλεια του ιστότοπου. Λοιπόν, ήρθε η ώρα να αποκτήσετε ένα πιστοποιητικό SSL από τη MyIP.

Εκτός από την προστασία του κοινού, αυτό θα προστατεύσει τα δεδομένα σας από επιθέσεις χάκερ και άλλους τύπους απειλών. Η επίτευξη του κατάλληλου βαθμού ασφάλειας περιλαμβάνει πολλές τεχνικές, αλλά λίγες είναι τόσο κρίσιμες όσο η χρήση ενός πιστοποιητικού SSL.

Το πιστοποιητικό SSL έχει γίνει ένα είδος δείκτη ποιότητας, με αποτέλεσμα οι χρήστες να αποφεύγουν να επισκέπτονται σελίδες που δεν περιέχουν αυτό το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό. Ένα πιστοποιητικό SSL είναι ένα μικρό αρχείο δεδομένων που αξιοποιεί το πρωτόκολλο ασφαλείας για να εξυπηρετεί δύο λειτουργίες.

Έλεγχος ταυτότητας

Τα πιστοποιητικά SSL χρησιμεύουν ως διαπιστευτήρια για τον έλεγχο ταυτότητας της ταυτότητας ενός ιστότοπου. Εκδίδονται σε ένα συγκεκριμένο όνομα τομέα και διακομιστή ιστού αφού μια Αρχή έκδοσης πιστοποιητικών, γνωστή και ως Αρχή Πιστοποίησης (CA), πραγματοποιήσει μια αυστηρή διαδικασία ελέγχου στον οργανισμό που ζητά το πιστοποιητικό.

Ανάλογα με τον τύπο του πιστοποιητικού, μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα μιας επιχείρησης ή ιστότοπου και να επαληθεύει ότι το συγκεκριμένο website είναι νόμιμη επιχείρηση.

Ασφαλής επικοινωνία δεδομένων

Όταν το πιστοποιητικό SSL είναι εγκατεστημένο σε έναν server, ένα λουκέτο εμφανίζεται στο πρόγραμμα περιήγησης Ιστού. Ενεργοποιεί το πρωτόκολλο HTTPS και δημιουργεί μια ασφαλή σύνδεση μεταξύ του διακομιστή και ενός προγράμματος περιήγησης. Επιτρέπει τη χρήση αλγορίθμων κρυπτογράφησης για την ανακατεύθυνση των δεδομένων κατά τη μεταφορά σε μια ανεξήγητη μορφή που μπορεί να διαβαστεί μόνο με το κατάλληλο κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Μια εταιρεία πρέπει να συμμορφώνεται και να διενεργεί τακτικούς ελέγχους για τα πρότυπα διαδικασιών ασφάλειας και ελέγχου ταυτότητας που έχουν θεσπιστεί από τα κορυφαία προγράμματα περιήγησης.

Όταν μια αξιόπιστη αρχή έκδοσης πιστοποιητικών εκδίδει ένα πιστοποιητικό σε έναν οργανισμό, το πρόγραμμα περιήγησης θα αναγνωρίσει το πιστοποιητικό SSL ως νόμιμο. Το πρόγραμμα περιήγησης ενημερώνει τον χρήστη ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι ασφαλής και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί με ασφάλεια στον ιστότοπο και να εισαγάγει προσωπικά στοιχεία.

Γιατί το χρειάζεστε;

Όταν ένας χρήστης του Διαδικτύου επισκέπτεται έναν ιστότοπο με πιστοποιητικό SSL, είναι πιο πρόθυμος να υποβάλει τα στοιχεία επικοινωνίας του ή να ψωνίσει με την πιστωτική του κάρτα. Επιπλέον, η κατοχή πιστοποιητικού SSL στον ιστότοπό σας αυξάνει τη θέση κατάταξής σας στην Google, διευκολύνοντας τους χρήστες και τους πελάτες να βρουν το site σας.

Ο ευκολότερος τρόπος για να ελέγξετε εάν ο ιστότοπος έχει εγκατεστημένο SSL είναι να κοιτάξετε το πρόγραμμα περιήγησής σας. Δείτε εάν η διεύθυνση URL του site ξεκινά με "https:", καθώς αυτό δείχνει εάν έχει εγκαταστημένο πιστοποιητικό SSL στον διακομιστή. Εάν ναι, κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων για να προβάλετε τις πληροφορίες του πιστοποιητικού.

Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού χρησιμοποιούν πρωτόκολλο μεταφοράς HyperText (HTTP) για σύνδεση σε διακομιστές Ιστού που ακούν στη θύρα TCP 80 από προεπιλογή. Το http είναι ένα πρωτόκολλο απλού κειμένου, που σημαίνει ότι είναι σχετικά εύκολο για έναν χάκερ να υποκλέψει και να διαβάσει τα δεδομένα μεταφοράς. Δεν είναι επαρκής για οποιαδήποτε εφαρμογή που απαιτεί εμπιστευτικότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ SSL και TLS;

Το TLS είναι μια ενημερωμένη έκδοση του SSL που παρέχει προηγμένες επιλογές κρυπτογράφησης, ωστόσο τα δύο ακρωνύμια συχνά αναφέρονται ως έχουν την ίδια σημασία.

Το Secure Sockets Layer (SSL) ήταν το όνομα του πρώτου κρυπτογραφικού πρωτοκόλλου που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ταυτότητα ενός διακομιστή που είναι συνδεδεμένος στο ανοιχτό διαδίκτυο. Αυτό το πρωτόκολλο δημιουργήθηκε το 1995 για να ενεργοποιήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο στον Ιστό.

Το SSL 2.0 ήταν η πρώτη έκδοση του πρωτοκόλλου που χρησιμοποιήθηκε σε συστήματα παραγωγής και σύντομα αντικαταστάθηκε από το SSL 3.0. Μετά την έκδοση 3.0, οι φορείς προτύπων αντικατέστησαν το SSL με ένα πιο προηγμένο πρωτόκολλο που ονομάζεται Transport Layer Security (TLS). Ωστόσο, μέχρι εκείνο το σημείο ο όρος SSL ήταν στην κοινή γλώσσα, και έτσι συνεχίζει να παραμένει ως το de facto όνομα για το TLS.

Αν και τα πιστοποιητικά δεν εκτελούν από μόνα τους κρυπτογράφηση, το λογισμικό πελάτη και ο διακομιστής που βασίζεται σε πρότυπα απαιτεί την παρουσία ενός για να πραγματοποιηθεί η κρυπτογράφηση. Αυτή η απαίτηση αναγνωρίζει το γεγονός ότι χωρίς αξιόπιστη ταυτότητα για το μέρος στην άλλη πλευρά μιας σύνδεσης, η ίδια η κρυπτογράφηση δεν προσφέρει προστασία.

Τύποι πιστοποιητικών SSL

Υπάρχουν κυρίως τρεις τύποι πιστοποιητικών SSL – DV, OV και EV. Ας καταλάβουμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και ποια είναι η διαφορά μεταξύ τους.

Πιστοποιητικό SSL επικύρωσης τομέα (DV)

Τα DV SSL είναι βασικά πιστοποιητικά SSL που έχουν μια ελαφριά διαδικασία επαλήθευσης. Για το DV SSL, η αρχή αρχής θα επαληθεύσει μόνο ένα πράγμα: εάν ελέγχετε τον τομέα για τον οποίο έχετε ζητήσει πιστοποιητικό SSL.

Είναι η φθηνότερη επιλογή, η πιο εύκολη και μπορεί να εκδοθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Επικυρωμένο πιστοποιητικό SSL οργανισμού (OV)

Ένα πιστοποιητικό SSL OV έχει μια πιο αυστηρή διαδικασία ελέγχου από ένα πιστοποιητικό DV SSL. Σε αυτήν την περίπτωση, μαζί με την επαλήθευση του ονόματος τομέα, ο αιτών πρέπει να αποδείξει ότι ο ιστότοπος ανήκει σε μια γνήσια επιχείρηση.

Θα ελεγχθούν τα νομικά στοιχεία εγγραφής, τη φυσική διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου γραφείου και την ύπαρξη της επιχείρησης σε διαδικτυακούς κυβερνητικούς καταλόγους. Χρειάζονται 1-3 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία επαλήθευσης.

Εκτεταμένης επικύρωσης (EV) SSL

Για πιστοποιητικό SSL εκτεταμένης επιικύρωσης, ακολουθείται μια αυστηρή διαδικασία επαλήθευσης. Ο οργανισμός σας πρέπει να περάσει από όλες τις διαδικασίες επικύρωσης τομέα (DV) και επικύρωσης οργανισμού (OV). Επιπλέον, η επιχείρησή σας πρέπει να είναι στην αγορά για τουλάχιστον τρία χρόνια και σε καλή κατάσταση.

Μόνο οι επιχειρηματικοί οργανισμοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση για EV SSL. Όλοι οι ιστότοποι με πιστοποιητικά EV SSL επιβραβεύονται από τα προγράμματα περιήγησης εμφανίζοντας το νόμιμα καταχωρημένο όνομα domain στη γραμμή διευθύνσεων ή στα στοιχεία του πιστοποιητικού.

Η πρωταρχική σημασία της εγκατάστασης ενός πιστοποιητικού SSL είναι η έναρξη μιας ασφαλούς περιόδου λειτουργίας μεταξύ ενός διακομιστή web και ενός προγράμματος περιήγησης. Μόλις δημιουργηθεί μια ασφαλής σύνδεση με πιστοποιητικό SSL, όλες οι πληροφορίες που διαβιβάζονται μεταξύ του server και του επισκέπτη θα διατηρηθούν ιδιωτικές και κρυπτογραφημένες.