fbpx

7 συμβουλές πώς να ασφαλίσετε τον WordPress ιστότοπό σας

7 συμβουλές πώς να ασφαλίσετε τον WordPress ιστότοπό σας

7 συμβουλές πώς να ασφαλίσετε τον WordPress ιστότοπό σας

Όταν πρόκειται για τη λειτουργία του WordPress ιστότοπό σας για την επιχείρησή σας στο διαδίκτυο, ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα είναι η ασφάλεια του ιστότοπου.

Πρώτον, οι πελάτες σας πρέπει να είναι ασφαλείς. Τα δεδομένα τους πρέπει να προστατεύονται πάση θυσία, διαφορετικά θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην εταιρεία σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αγωγή.

Δεύτερον, πρέπει επίσης να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από διάφορους χάκερ. Δεδομένου ότι το WordPress είναι μια από τις πιο κοινές πλατφόρμες CMS σήμερα και οι άνθρωποι επιλέγουν κυρίως να δημιουργήσουν έναν ιστότοπο WP, θέλουμε να σας δώσουμε επτά από τις καλύτερες συμβουλές για να ασφαλίσετε τον WordPress ιστότοπό σας. Ας αρχίσουμε!

1. Αγοράστε ένα ποιοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας

Πολλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα να αγοράσουν ένα φτηνό πρόγραμμα φιλοξενίας, νομίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει προβλήματα. Αυτό είναι το νούμερο ένα λάθος που μπορείτε να κάνετε.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του ιστότοπου, επειδή όλες οι ρυθμίσεις γίνονται εκεί. Η απόδοση του ιστότοπου, η ταχύτητα φόρτωσης, η κατάταξη αναζήτησης και πολλά άλλα εξαρτώνται από αυτό.

2. Ενεργοποιήστε το HTTPS για τον ιστότοπό σας

Ένα άλλο πράγμα που δεν πρέπει να θεωρείται απλώς μια άλλη δαπάνη είναι το πιστοποιητικό HTTPS. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύετε τα δεδομένα πελατών στον WordPress ιστότοπό σας.

Όταν υπάρχει αίτημα σύνδεσης μεταξύ ενός ιστότοπου και ενός διακομιστή, η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω του πρωτοκόλλου HTTP. Με την αγορά του πιστοποιητικού SSL, αυτό το πρωτόκολλο γίνεται πλέον HTTPS.

Το προστιθέμενο πιστοποιητικό κρυπτογραφεί τα δεδομένα, επομένως κανείς δεν μπορεί να τα διαβάσει μέχρι να φτάσει στον διακομιστή.

3. Αναβαθμίστε τις διαδικασίες σύνδεσής σας

Ως διαχειριστής, θα χρειαστείτε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε στον πίνακα διαχείρισης στο WordPress.

Η δημιουργία ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης που περιέχει κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς και ειδικούς χαρακτήρες είναι μια εξαιρετική πρακτική. Επίσης, μη χρησιμοποιείτε γνωστές λέξεις ή λέξεις που έχουν νόημα. Ένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης πρέπει να είναι μια σειρά από χαρακτήρες που δημιουργούνται τυχαία.

Επιπλέον, πρέπει να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτό το επιπλέον επίπεδο ασφάλειας διασφαλίζει ότι κανείς δεν συνδέεται στον WordPress ιστότοπό σας εκτός από εσάς.

Θα ήταν καλύτερο να σκεφτείτε επίσης να προσθέσετε μια ερώτηση ασφαλείας και να δημιουργήσετε ένα εφεδρικό email για τη σύνδεση στον πίνακα διαχείρισης.

4. Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του WordPress ιστότοπού σας

Εάν υπάρξει επίθεση χάκερ ή αποτυχία φιλοξενίας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσετε δεδομένα στον ιστότοπό σας. Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε καταστροφή. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του WordPress  ιστότοπού σας.

Ως βέλτιστη πρακτική ασφάλειας, θα πρέπει να δημιουργείτε ένα αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας καθημερινά. Εάν διαχειρίζεστε έναν ιστότοπο υψηλής επισκεψιμότητας με πολλή δραστηριότητα, πρέπει να δημιουργείτε αντίγραφο ασφαλείας του ιστότοπού σας κάθε ώρα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε ότι ο WordPress ιστότοπός σας προστατεύεται πάντα.

Επιπλέον, αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα εάν αποφασίσετε ποτέ να μετεγκαταστήσετε τον WordPress ιστότοπό σας.

5. Ενημερώνετε τακτικά το WordPress και τα πρόσθετα

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι κάτοχοι λογισμικού κυκλοφορούν νέες εκδόσεις του λογισμικού τους; Είναι για να προσθέσω νέες δυνατότητες; Βελτιώστε το σχέδιο; Διόρθωση σφαλμάτων;

Η απάντηση είναι ναι σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Ωστόσο, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους κυκλοφορούν ενημερώσεις λογισμικού είναι η αποτροπή επιθέσεων χάκερ.

Το λογισμικό αναπτύσσεται πάντα και οι ελεγκτές ανακαλύπτουν συνεχώς ένα σφάλμα ή ένα σφάλμα στον κώδικα που ένας χάκερ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατάχρηση. Διορθώνουν αυτά τα ζητήματα για να αποτρέψουν απειλές για την ασφάλεια.

Μόλις δείτε μια νέα ενημέρωση, κάντε το αμέσως. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείτε συνεχώς τον WordPress ιστότοπό σας και να κάνετε ενημερώσεις ασφαλείας. Αν και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, είναι καλύτερο να αφήσετε τους ειδικούς να το χειριστούν, ώστε να μην χρειάζεται να αγχώνεστε γι’ αυτό.

6. Καταργήστε προσθήκες που δεν χρησιμοποιείτε

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του WordPress είναι ότι σας δίνει πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων με χρήσιμα πρόσθετα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε εξαιρετικές λειτουργίες στον WordPress ιστότοπό σας χωρίς να γράψετε ούτε μια γραμμή κώδικα. Και όλα ρυθμίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να πέσετε στην παγίδα της εγκατάστασης πάρα πολλών προσθηκών ή προσθηκών που δεν συνεισφέρουν στον WordPress  ιστότοπό σας. Αυτό θα εμποδίσει μόνο την απόδοση του ιστότοπού σας και θα επιδεινώσει την εμπειρία των πελατών.

Επιπλέον, εάν έχετε πολλά πρόσθετα, πρέπει να τα διαχειρίζεστε όλα συνεχώς. Θυμάστε τι λέγαμε για τακτικές ενημερώσεις; Θα χρειαστεί να κρατήσετε ενημερωμένα όλα τα πρόσθετά σας.

Είναι καλύτερο να καθαρίσετε τον WordPress ιστότοπό σας και να εστιάσετε μόνο σε προσθήκες που κάνουν τη διαφορά στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών.

7. Να είστε προσεκτικοί κατά την εγκατάσταση θεμάτων και προσθηκών

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα της εγκατάστασης υπέροχων δωρεάν και επί πληρωμή προσθηκών και θεμάτων που προσφέρει το WordPress, υπάρχει μια λέξη προσοχής σε αυτήν την ιστορία. Όλα αυτά τα πρόσθετα προέρχονται από τρίτους συνεργάτες. Δεν ξέρετε ποιοι είναι, η ποιότητα κωδικοποίησής τους ή πόσο παθιασμένοι είναι με την ενημέρωση του προϊόντος τους.

Θα μπορούσατε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ένα θέμα ή μια προσθήκη μόνο για να ανακαλύψετε ότι δεν υπάρχει τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση που τη χρειάζεστε. Ή, ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε το έργο και δεν υπάρχει κανείς να συνεχίσει να εργάζεται σε αυτό. Τώρα έχετε κολλήσει με κάτι που είναι μέρος του ιστότοπού σας, αλλά κανείς δεν το συντηρεί.

Το επόμενο βήμα είναι να το αφαιρέσετε και να το αλλάξετε σε άλλο πρόσθετο, ώστε να μην χάσετε τη λειτουργικότητα του ιστότοπου.

Ελέγχετε πάντα τις κριτικές των συνεργατών και βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται και υποστηρίζονται ευρέως.

Αυτός είναι ο τρόπος για να ασφαλίσετε τον WordPress ιστότοπό σας!

Είτε κάνετε έλεγχο είτε ανοίγετε έναν νέο ιστότοπο, αυτή είναι μια βασική λίστα ελέγχου που πρέπει πάντα να ελέγχετε:

  • Αποκτήστε έναν ασφαλή τομέα φιλοξενίας και ένα πιστοποιητικό SSL.
  • Βελτιώστε τις διαδικασίες σύνδεσής σας.
  • Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπού σας.
  • Να ενημερώνετε συνεχώς το WordPress και όλο το πρόσθετο λογισμικό.
  • Καθαρίστε τον ιστότοπό σας και αφαιρέστε τα αχρησιμοποίητα πρόσθετα.
  • Να προσέχετε τους δημιουργούς προσθηκών τρίτων και την ποιότητα της δουλειάς τους.

Ασφαλίστε τον WordPress ιστότοπό σας ακολουθώντας αυτές τις βέλτιστες πρακτικές και βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο ασφάλειας είναι πάντα υψηλό. Η επιχείρησή σας εξαρτάται από αυτό!

Δείτε περισσότερα για τον WordPress ιστότοπό σας:

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο