fbpx

7 βήματα να μετεγκαταστήσετε ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας

7 βήματα να μετεγκαταστήσετε ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας

7 βήματα να μετεγκαταστήσετε ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας

 

Σε έναν γρήγορο, ολοένα και πιο ανταγωνιστικό ψηφιακό κόσμο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να χρειαστεί να μετεγκαταστήσει έναν ιστότοπο WordPress σε έναν νέο πάροχο φιλοξενίας. Συνήθως, θα οφείλεται σε ζητήματα και αντιρρήσεις του παρόχου φιλοξενίας, όπως η ασφάλεια, η απόδοση ή το κόστος.

Άλλες φορές, μια μετεγκατάσταση ιστότοπου μπορεί να αρκεί, εάν η πρόθεση είναι να αποκομίσετε οφέλη SEO και κατάταξης με τον νέο πάροχο φιλοξενίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, ωστόσο, είναι μια μακρά διαδικασία που συχνά μπορεί να πάει στραβά χωρίς την κατάλληλη φροντίδα. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, τον καλύτερο τρόπο μετεγκατάστασης ενός ιστότοπου WordPress, βήμα προς βήμα.

Μετεγκατάσταση ιστότοπου WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας: μη αυτόματα έναντι αυτόματης

 

Αρχικά, ας σημειώσουμε εν συντομία ότι υπάρχουν, σε μεγάλο βαθμό, δύο κύριοι τρόποι προσέγγισης αυτής της διαδικασίας. χειροκίνητα και αυτόματα. Το καθένα έχει τα μειονεκτήματά του και τα πλεονεκτήματά του, συγκεκριμένα:

 • Η χειροκίνητη προσέγγιση απαιτεί τεχνική εξειδίκευση, ενώ η αυτόματη προσέγγιση όχι.
 • Οι αυτόματες μετεγκαταστάσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα για μεγαλύτερους ιστότοπους με περισσότερο περιεχόμενο.
 • Η αντιμετώπιση πιο περίπλοκων αναγκών μετανάστευσης  σε νέο πάροχο φιλοξενίας ενδέχεται να απαιτεί χειροκίνητη προσέγγιση.

Τα εργαλεία για να το κάνετε αυτό περιλαμβάνουν αυτόματα εργαλεία τρίτων και προσθήκες WordPress όπως:

 

 • Duplicator
 • WP Migrate DB
 • All-in-One WP Migration

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην ικανοποιήσει τις ανάγκες σας. Εδώ, λοιπόν, θα επικεντρωθούμε κυρίως στη χειροκίνητη προσέγγιση, σημειώνοντας χρήσιμα εργαλεία στην πορεία. Αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσει μια ασφαλέστερη διαδικασία χωρίς να απαιτείται βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα.

Συγχώνευση ιστοτόπων WordPress

 

Τέλος, ας σημειώσουμε εν συντομία ότι οι συγχωνεύσεις ιστότοπων θα ακολουθήσουν ουσιαστικά παρόμοια διαδικασία. Ωστόσο, δεν θα είναι πανομοιότυπο, επομένως μην χρησιμοποιείτε αυτό το tutorial γι’ αυτόν τον σκοπό. Δεδομένου ότι οι συγχωνεύσεις είναι συνήθως πιο απαιτητικές ως προς το SEO, θα προτείναμε να συμβουλευτείτε επαγγελματίες όπως το Paramarketing.gr για τις ανάγκες σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να μετεγκαταστήσετε έναν ιστότοπο WordPress, σε νέο πάροχο φιλοξενίας:

 

Έχοντας αυτές τις σημειώσεις κατά νου, ας περάσουμε τώρα στη διαδικασία μετάβασης.

#1 Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας

 

Πρώτα και κύρια, όπως συμβαίνει με όλες αυτές τις πρακτικές, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας του ιστοτόπου σας. Εάν κάτι πάει στραβά, θα πρέπει να έχετε ένα αντίγραφο ασφαλείας στο χέρι για να επιστρέψετε.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. με εργαλεία τρίτων ή χειροκίνητα. Για το πρώτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πρόσθετα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας WordPress όπως:

 • BackupBuddy
 • VaultPress
 • WP Time Capsule
 • UpdraftPlus
 • Διαχείριση αντιγράφων ασφαλείας WP

Εάν προτιμάτε να το κάνετε με μη αυτόματο τρόπο, θα χρειαστείτε ένα εργαλείο File Transfer Protocol (FTP). Για υπολογιστές, το FileZilla είναι μια εξαιρετική επιλογή που υποστηρίζει το WordPress.

Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να συνδεθείτε στον διακομιστή του ιστότοπού σας χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήριά σας SFTP και να κάνετε λήψη των αρχείων του ιστότοπού σας από τον ριζικό φάκελο. Εάν το κάνετε, θυμηθείτε να λάβετε επίσης το αρχείο .htaccess, το οποίο έχει οριστεί να είναι κρυφό από προεπιλογή. Μέσω του μενού βοήθειας, βάλτε το εργαλείο FTP να εμφανίζει κρυφά αρχεία για να μην το χάσετε.

#2 Εξαγωγή της βάσης δεδομένων WordPress σας

 

Έχοντας κάνει αυτό, θα χρειαστεί στη συνέχεια να εξαγάγετε τη βάση δεδομένων WordPress σας. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνετε χειροκίνητα, αλλά η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη:

 • Συνδεθείτε στο cPanel του διακομιστή ιστού σας
 • Εκεί, ανοίξτε την εφαρμογή phpMyAdmin
 • Επιλέξτε τη βάση δεδομένων που θέλετε, η οποία περιλαμβάνει την εγκατάσταση του WordPress
 • Επιλέξτε το και κάντε κλικ στην καρτέλα Εξαγωγή
 • Επιλέξτε Γρήγορη στην επιλογή Μέθοδος εξαγωγής και κάντε κλικ στην επιλογή Μετάβαση

Αυτή η διαδικασία θα εξαγάγει τη βάση δεδομένων σας σε μορφή .sql. Κρατήστε το αρχείο εξόδου στα χέρια σας και είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

#3 Δημιουργήστε μια νέα βάση δεδομένων SQL

 

Στη συνέχεια, για να μετεγκαταστήσετε έναν ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας, θα χρειαστείτε μια νέα βάση δεδομένων SQL για να τον μετεγκαταστήσετε. Για αυτό το βήμα, θα υποθέσουμε ότι ο νέος σας κεντρικός υπολογιστής χρησιμοποιεί λογισμικό cPanel και την εφαρμογή βάσεων δεδομένων MySQL. Εάν δεν το κάνουν, θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης της MyIP και να τους ζητήσετε να σας καθοδηγήσουν σε αυτό το βήμα.

Εάν το κάνουν, η διαδικασία εδώ είναι επίσης αρκετά απλή:

 

 • Στο cPanel, μεταβείτε στην επιλογή Βάσεις δεδομένων> Βάσεις δεδομένων MySQL
 • Εκεί, δημιουργήστε μια νέα βάση δεδομένων
 • Δημιουργήστε έναν νέο χρήστη MySQL, προσθέστε τον στη βάση δεδομένων και παραχωρήστε του όλα τα δικαιώματα

Καθώς το κάνετε, σημειώστε τα διαπιστευτήρια του χρήστη για μελλοντική χρήση.

#4 Επεξεργαστείτε το αρχείο wp-config.php του ιστότοπού σας

 

Τώρα, προτού εισαγάγετε την παλιά σας βάση δεδομένων στη νέα, θα χρειαστεί να κάνετε μερικές ακόμη προσαρμογές, ειδικά στο αρχείο wp-config.php του παλιού σας ιστότοπου. Αυτό πρέπει επίσης να το κάνετε χειροκίνητα, αλλά και αυτό δεν πρέπει να παρουσιάζει προκλήσεις.

Αρχικά, εντοπίστε αυτό το αρχείο ανάμεσα στα αρχεία του ιστότοπού σας που κατεβάσατε νωρίτερα και δημιουργήστε ένα αντίγραφο ασφαλείας για να είναι ασφαλές. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου της επιλογής σας για να βρείτε τις ακόλουθες γραμμές μέσα σε αυτό:

 • define(‘DB_NAME, ‘db_name’);
 • define(‘DB_USER, ‘db_user’);
 • define(‘DB_PASSWORD, ‘db_pass’);

Κάθε μία από αυτές τις γραμμές θα δείχνει τώρα προς το domain, τον χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης της παλιάς βάσης δεδομένων σας, αντίστοιχα. Αντικαταστήστε τις πεζές μεταβλητές με αυτές που δημιουργήσατε για τη νέα σας βάση δεδομένων, αποθηκεύστε τις αλλαγές σας και κλείστε το αρχείο.

#5 Εισαγάγετε τη βάση δεδομένων σας

 

Τώρα είστε έτοιμοι να μετεγκαταστήσετε τον ιστότοπο WordPress στον νέο πάροχο φιλοξενίας, ξεκινώντας να ανεβάζετε τα παλιά σας αρχεία στον νέο σας κεντρικό υπολογιστή. Αρχικά, πρέπει να ξεκινήσετε από την ίδια τη βάση δεδομένων.

μετεγκαταστήσετε ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας
Μετεγκατάσταση ιστότοπου WordPress στη MyIP

Για αυτό το βήμα, θα χρειαστεί να κάνετε τα εξής:

 

 • Στον νέο σας διακομιστή, συνδεθείτε στο cPanel hosting και εκκινήστε το phpMyAdmin
 • Επιλέξτε τη νέα σας βάση δεδομένων και μόλις ανοίξει, επιλέξτε την καρτέλα Εισαγωγή
 • Μεταβείτε στο File to Import, κάντε κλικ στο Choose File και επιλέξτε το αρχείο .sql που εξαγάξατε στο βήμα #2

Πριν κάνετε κλικ στο Go, βεβαιωθείτε ότι η μορφή έχει οριστεί σε SQL. Εάν το πλαίσιο ελέγχου Μερική εισαγωγή είναι επιλεγμένο από προεπιλογή, καταργήστε το.

Εάν καλύπτονται και τα δύο, μπορείτε τώρα να κάνετε κλικ στο κουμπί Μετάβαση και να ξεκινήσετε τη διαδικασία εισαγωγής. Περιμένετε να τελειώσει και μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

#6 Ανεβάστε τα αρχεία σας στον νέο σας κεντρικό υπολογιστή

 

Με τη νέα σας βάση δεδομένων σε τάξη, είστε πλέον έτοιμοι να ανεβάσετε τα αρχεία του παλιού σας ιστότοπου στο νέο σας. Εδώ, θα χρειαστείτε για άλλη μια φορά το FTP εργαλείο της επιλογής σας.

 • Συνδεθείτε στον νέο σας διακομιστή μέσω FTP και μεταβείτε στον ριζικό φάκελο του
 • Κάντε δεξί κλικ οπουδήποτε μέσα σε αυτό και επιλέξτε Μεταφόρτωση
 • Επιλέξτε όλα τα αρχεία που κατεβάσατε στο βήμα #1, συμπεριλαμβανομένου του ενημερωμένου αρχείου wp-config.php από το βήμα #4, και μεταφορτώστε τα

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, μην διαγράψετε τα τοπικά αντίγραφα αυτών των αρχείων σε περίπτωση που χρειαστεί να επαναφέρετε τη μετεγκατάσταση.

#7 Τελικές ρυθμίσεις στον νέο πάροχο φιλοξενίας

 

Τα τελευταία βήματα για τη μετεγκατάσταση ενός ιστότοπου WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας είναι επίσης αρκετά εύκολα, αλλά εξίσου απαραίτητα. Για να:

 • Αλλάξτε τη διεύθυνση URL του ιστότοπού σας. Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η προσπάθεια σύνδεσης στον νέο σας τομέα δεν προσπαθεί να σας ανακατευθύνει στον παλιό. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να αλλάξετε τις τιμές site_url και home url της βάσης δεδομένων σας σε νέες. Το WordPress προσφέρει ένα εξαιρετικό άρθρο για να σας βοηθήσει με αυτό το βήμα.
 • Αντικατάσταση συνδέσμων εντός περιεχομένου. Στη συνέχεια, για πλεονεκτήματα SEO εντός και εκτός σελίδας, θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε όλους τους συνδέσμους στο περιεχόμενό σας που οδηγούν στις παλιές διευθύνσεις URL σας. Μπορείτε να το κάνετε με μη αυτόματο τρόπο εάν έχετε λίγο περιεχόμενο ή χρησιμοποιείτε εργαλεία όπως το Search Replace DB για να το κάνετε αυτόματα. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτό, η βιβλιοθήκη προσθηκών WordPress προσφέρει επίσης σχετικές προσθήκες για αυτό το βήμα.
 • Αλλάξτε το DNS σας. Τέλος, θα χρειαστεί να διαμορφώσετε εκ νέου τις ρυθμίσεις DNS του τομέα σας για να οδηγείτε στον νέο σας τομέα. Αυτή η διαδικασία θα ποικίλλει κάπως και ο νέος σας πάροχο φιλοξενίας θα μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό.

Με αυτές τις τελευταίες πινελιές, θα πρέπει τώρα να τελειώσετε και ο νέος σας ιστότοπος θα πρέπει να είναι σχεδόν έτοιμος να ξεκινήσει. Δώστε στις αλλαγές DNS σας περίπου 48 ώρες για να τεθούν πλήρως σε ισχύ και θα έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Όλα τελείωσαν!

Αυτό ήταν! Ο καλύτερος τρόπος για να μετεγκαταστήσετε έναν ιστότοπο WordPress σε νέο πάροχο φιλοξενίας με ασφάλεια και σχετικά γρήγορα. Αν και δεν είναι η πιο γρήγορη ή εύκολη διαδικασία, αυτό το tutorial θα πρέπει να καλύπτει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε. Κρατήστε τα αντίγραφα ασφαλείας στα χέρια σας και τον νέο σας πάροχο φιλοξενίας MyIp κοντά, και καλή τύχη!

 

Δείτε περισσότερα για φιλοξενία ιστοσελίδων:

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο