10 λόγοι γιατί η δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου δεν αξίζει

δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου

10 λόγοι γιατί η δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου δεν αξίζει

 

Οι πάροχοι δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου μπορούν να διαθέσουν τον ιστότοπό σας στο διαδίκτυο χωρίς να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα. Αλλά είναι καλή ιδέα; Διαβάστε 10 λόγους γιατί θα πρέπει να αγοράσετε κάποιο web hosting από την αρχή που θα δημιουργήσετε τον ιστότοπό σας.

Κατά τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας για πρώτη φορά, η επιλογή “δωρεάν” μπορεί να είναι πολύ δελεαστική. Όλοι θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, τελικά. Αλλά ό,τι κι αν κάνετε, μην πέφτετε στην παγίδα αυτών των δωρεάν παρόχων φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Μπορεί να υπόσχονται να κάνουν τον ιστότοπό σας στο διαδίκτυο χωρίς να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα. Μπορεί ακόμη και να σας προσφέρουν ένα δωρεάν “domain name“. Αλλά αυτές οι προσφορές δεν αξίζουν σχεδόν ποτέ σε σχέση με τα μειονεκτήματα που συνοδεύουν. Είναι μια τρομερή ιδέα, και θα καταλήξετε να το μετανιώσετε.

Σίγουρα, δεν είναι όλοι οι πάροχοι δωρεάν φιλοξενίας τόσο κακοί. Δεν θα έχουν όλοι τους όλα τα προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω. Αλλά είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα έχουν τουλάχιστον μερικά από αυτά.

Είναι πολύ πιο σοφό να επιλέξετε έναν προσιτό, πάροχο φιλοξενίας (ο πιο δημοφιλής τύπος διαχείρισης, κοινόχρηστη φιλοξενία) από την αρχή, για να γλιτώσετε από πολλούς πονοκεφάλους (και πιθανώς χρήματα) μακροπρόθεσμα.

Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε την Ασφαλή φιλοξενία WordPress της MyIP. Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου μας γιατί η δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου δεν αξίζει.

 

1. Τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν

 

Σε αυτόν τον κόσμο, τίποτα δεν είναι πραγματικά δωρεάν. Αυτές οι δωρεάν εταιρείες φιλοξενίας ιστοσελίδων, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο freemium. Προσφέρουν μια (πολύ περιορισμένη) δωρεάν έκδοση των πλήρους υπηρεσιών φιλοξενίας τους με την ελπίδα ότι θα αναβαθμίσετε στην premium υπηρεσία τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να λάβετε ελάχιστο χώρο MB αποθηκευτικού χώρου και ένα μικρό εύρος ζώνης. Δεν υπάρχει πρόσβαση FTP και δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς του περιεχομένου σας σε άλλο πάροχο.

Η δωρεάν έκδοση είναι τόσο περιορισμένη που σύντομα θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση. Για να αποφύγετε την ταλαιπωρία να προσπαθήσετε να μεταφέρετε τον ιστότοπό σας και το περιεχόμενό του σε άλλο πάροχο (κάτι που συχνά δεν είναι καν εφικτό αν δεν κάνετε αναβάθμιση), πιθανότατα θα υποχωρήσετε και θα πληρώσετε για την υπηρεσία τους, παρόλο που είναι πιο ακριβό από τις περισσότερες άλλες premium επιλογές.

 

2. Ο ιστότοπός σας μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή

 

Εάν ο πάροχος δωρεάν φιλοξενίας που θα επιλέξετε αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ενδέχεται να κλείσει τις υπηρεσίες του. Πιθανότατα θα λάβετε προειδοποίηση σχετικά με αυτό σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το περιεχόμενο του ιστότοπού σας είναι ασφαλές.

Μερικές φορές, οι υπηρεσίες απλώς θα σταματήσουν τις νέες εγγραφές, ενώ διατηρούν τον ιστότοπό σας στο διαδίκτυο (για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα). Αλλά αν η εταιρεία αποφασίσει να κάνει εντελώς fold και δεν μεταφέρατε εγκαίρως το περιεχόμενό σας σε άλλον πάροχο, θα μπορούσατε να βρείτε όλο το περιεχόμενό σας διαγραμμένο οριστικά. Αυτοί οι πάροχοι δωρεάν φιλοξενίας είναι επίσης γνωστό ότι αφαιρούν ιστότοπους εάν παραβιάζουν τους Όρους και Προϋποθέσεις της υπηρεσίας με οποιονδήποτε τρόπο. Αυτό είναι μεγάλο ρίσκο.

Εάν χρησιμοποιήσατε το δωρεάν “domain name” τους όταν συνέβη αυτό, τυχόν backlinks που δημιουργήσατε στον ιστότοπό σας χάνουν την αξία τους. Όταν δημοσιεύετε ξανά το περιεχόμενό σας σε έναν άλλο ιστότοπο, δεν θα είστε ξανά στην αρχή όσον αφορά τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης (SEO).

Ξεκινήστε με ένα όνομα τομέα που σας ανήκει. Και με έναν πάροχο φιλοξενίας που σας επιτρέπει να δημιουργείτε εύκολα αντίγραφα ασφαλείας και να μεταφέρετε τον ιστότοπό σας όποτε το επιλέξετε.

 

3. Θέλετε να πουλήσετε τον ιστότοπό σας;

 

Εάν διαβάσετε τους όρους των περισσότερων δωρεάν παρόχων φιλοξενίας, θα ανακαλύψετε ότι στην πραγματικότητα δεν είστε κάτοχος αυτού του ιστότοπου. Εάν ποτέ θελήσετε να πουλήσετε ή να μεταφέρετε τον ιστότοπό σας, δεν μπορείτε. Είναι ιδιοκτησία τους, όχι δική σας.

Φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τα μικρά γράμματα. Ορισμένοι πάροχοι δωρεάν φιλοξενίας είναι επίσης γνωστό ότι διατηρούν επίσης την ιδιοκτησία του περιεχομένου σας. Αυτό είναι αρκετά τρελό, και ιδιαίτερα ανησυχητικό για επαγγελματίες φωτογράφους και καλλιτέχνες που μπορεί να ανεβάσουν εικόνες της δουλειάς τους.

 

4. Χωρίς έλεγχο διακομιστή

 

Ας υποθέσουμε ότι δημοσιεύετε μια ανάρτηση που αρχίζει να γίνεται δημοφιλής στο Reddit ή σε κάποια δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πιθανό ότι θα ξεπεράσετε γρήγορα το όριο εύρους ζώνης που λαμβάνετε ως μέρος της δωρεάν φιλοξενίας σας. Ο ιστότοπός σας θα μειωθεί και θα χάσετε πολλούς αναγνώστες.

Αγοράστε κάποιο πακέτο hosting από την αρχή. Οι περισσότεροι άνθρωποι φυσικά ελπίζουν ότι ο ιστότοπός τους θα γίνει κάποτε δημοφιλής. Η φιλοξενία ιστότοπου δεν κοστίζει τόσο πολύ. Θα λάβετε ένα πολύ υψηλότερο όριο εύρους ζώνης και αν καταφέρετε να υπερβείτε αυτό το όριο, θα μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση σε πολύ πιο λογική τιμή.

 

5. Το web design θα είναι απλό

 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι ιστότοποι που φιλοξενούνται από δωρεάν παρόχους συνήθως φαίνονται απλοί.

Θα μπορείτε να επιλέξετε μόνο ανάμεσα σε μερικά βασικά θέματα. Μπορεί να μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα και να κάνετε κάποιες μικρές αλλαγές διάταξης, αλλά είναι δύσκολο να δημιουργήσετε την ιστοσελίδα που θέλετε πραγματικά.

Πρέπει να ζείτε με αναγκαστικές διαφημίσεις. Πολλοί πάροχοι δωρεάν φιλοξενίας αναμένουν να βγάλουν μετρητά από τον ιστότοπό σας. Και πάλι, τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αναμένετε λοιπόν να δείτε μερικές αρκετά άσχετες διαφημίσεις (ή διαφημίσεις που ανταγωνίζονται άμεσα τον δικό σας ιστότοπο) να εκτοξεύονται σε όλες τις σελίδες σας. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο.

 

6. Δεν μπορείτε να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας

 

Όπως είπα, μετά βίας θα μπορέσετε να προσαρμόσετε τον ιστότοπό σας. Αλλά ένα άλλο ζήτημα είναι η παντελής έλλειψη πρόσθετων και άλλων χρήσιμων κομματιών που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τον ιστότοπό σας στο μέλλον.

Ξεχάστε την προηγμένη προσαρμογή. Αν θέλατε να πουλήσετε μερικά πράγματα, να ξεκινήσετε μια λίστα αλληλογραφίας κ.λ.π. θα χρειαστεί συχνά να εγκαταστήσετε πρόσθετα (ειδικά αν χρησιμοποιείτε WordPress). Η δωρεάν φιλοξενία προσφέρει μόνο τα πολύ βασικά, τα οποία εξαιρούν τα πρόσθετα. Εάν θέλετε να κάνετε κάτι περισσότερο από αυτά τα πολύ βασικά τότε, θα χρειαστεί να κάνετε αναβάθμιση σε premium hosting.

 

7. Αυτός ο δωρεάν τομέας μπορεί να μην είναι πραγματικά τομέας

 

Συνήθως, όταν εγγραφείτε για δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου, θα σας προσφερθεί ένα “δωρεάν όνομα τομέα“. Αυτό συνήθως θα μοιάζει κάπως σαν, istotopos.dorean.com …όχι και τόσο επαγγελματικό, σωστά;

Θυμηθείτε, η διεύθυνση του ιστότοπού σας δεν είναι δική σας. Αυτό που σας προσφέρεται εδώ είναι ένας υποτομέας. Για να επαναλάβουμε, ποτέ δεν είστε κάτοχος αυτού του ονόματος τομέα. Εάν η υπηρεσία τους τερματιστεί, ο ιστότοπός σας και το “δωρεάν όνομα τομέα” σας είναι πιθανό να χαθεί και αυτό.

Είναι εύκολο και φθηνό να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο. Αγοράστε ένα όνομα τομέα που έχει εγκριθεί από το IANA (όπως .com ή .gr).

 

8. Η μεταφορά ιστότοπων είναι εφιάλτης

 

Εάν θέλετε ποτέ να μεταφέρετε τον ιστότοπό σας σε άλλο πάροχο φιλοξενίας, προετοιμαστείτε για μια μεγάλη ταλαιπωρία εάν χρησιμοποιείτε έναν δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου.

Αυτοί οι πάροχοι συχνά καθιστούν όσο το δυνατόν πιο περίπλοκη τη μετανάστευση ιστοσελίδων μακριά από τις υπηρεσίες τους. Το κάνουν αυτό με την ελπίδα ότι θα εκνευριστείτε από όλα τα προβλήματα που προκύπτουν με τη μετακίνηση του ιστότοπού σας, με αποτέλεσμα να πληρώσετε απλώς ένα εκβιαστικό ποσό για την επί πληρωμή υπηρεσία τους, σε αντάλλαγμα για να διατηρήσετε την ηρεμία σας.

 

9. Η Google δεν θα σας κάνει τη χάρη

 

Οι εποχές που η Google αντιμετώπιζε τις «επαγγελματικές» ιστοσελίδες ως ισάξιες με τις «δωρεάν» ιστοσελίδες (αν υπήρχε ποτέ) έχει παρέλθει εδώ και καιρό. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσοι πολλοί από αυτούς που δίνουν δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου είναι τόσο χαμηλής ποιότητας, που η Google (συχνά) υποθέτει ότι όλοι τους δεν είναι και τόσο υπέροχοι.

Η πραγματική επαγγελματική ζημιά θα φανεί στην χαμηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Οι ιστότοποι σε δωρεάν παρόχους είναι στόχοι για spammers. Θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί για να αποτρέψετε τους spammers. Θα δυσκολευτείτε επίσης να κατατάξετε τον ιστότοπό σας για συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, εάν χρησιμοποιείτε έναν δωρεάν πάροχο με τον ιστότοπό σας να φιλοξενείται σε έναν από τους υποτομείς του.

 

10. Δεν θα κερδίσετε δεκάρα

 

Εάν ελπίζετε σε οποιοδήποτε σημείο να κερδίσετε κάποια έσοδα από διαφημίσεις από τον ιστότοπό σας, θα απογοητευτείτε. Οι περισσότεροι πάροχοι δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου σάς απαγορεύουν να συμπεριλάβετε διαφημίσεις ή συνδέσμους συνεργατών στον ιστότοπό σας.

Κάντε τον ιστότοπό σας ανθεκτικό στο μέλλον. Εάν έχετε έστω και την παραμικρή ιδέα ότι ίσως μια μέρα θέλετε να κερδίσετε χρήματα από τον ιστότοπό σας, χρησιμοποιήστε έναν επώνυμο πάροχο φιλοξενίας από την πρώτη μέρα. Αυτό διασφαλίζει ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο του ιστότοπού σας, του περιεχομένου σας και του τρόπου με τον οποίο επιλέγετε να δημιουργείτε έσοδα από αυτό το περιεχόμενο.

 

Αγοράστε σωστή φιλοξενία από την αρχή

 

Όπως μπορείτε να δείτε, η δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου απλώς σας προετοιμάζει για πονοκέφαλο. Και δεν έχω αναφέρει καν τα περιορισμένα ή ανύπαρκτα αναλυτικά στοιχεία, την έλλειψη επώνυμων διευθύνσεων email, την παντελή έλλειψη υποστήριξης, τις αργές ταχύτητες, την έλλειψη εγγυήσεων χρόνου λειτουργίας και την κατώτερη ασφάλεια.

Γλιτώστε από την ταλαιπωρία και αγοράστε κάποιο πακέτο web hosting από την αρχή. Συνοπτικά, εδώ είναι οι κρίσιμοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επιλέξετε έναν επαγγελματία web hosting έναντι μιας δωρεάν φιλοξενία ιστότοπου.

  • Πάρτε τον πλήρη έλεγχο του ιστότοπού σας.
  • Σχεδιάστε για καλύτερες κατατάξεις αναζήτησης.
  • Αποκτήστε το δικό σας πραγματικό όνομα τομέα που συμβάλλει στην επωνυμία σας.
  • Διατηρήστε ανοιχτή την επιλογή μετακίνησης σε νέους παρόχους φιλοξενίας.
  • Αναβαθμίστε τον ιστότοπό σας καθώς γίνεται πιο δημοφιλής.

Η MyIP δραστηριοποιείται στον χώρο παροχής υπηρεσιών Datacenter από το 2003. Η κυριότερη υπηρεσία που προσφέρουμε είναι η φιλοξενία ιστοσελίδας. Σήμερα η MyIP προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών για να καλύψει το σύνολο των αναγκών των πελατών της όσον αφορά της υπηρεσίες Internet και Datacenter.

 

Δείτε περισσότερα για φιλοξενία ιστοσελίδων MyIP:

 

Scroll to Top